Kari Lumikeron matkassa - Akseli Gallen-Kallelan jäljillä Budapestissa 30.11. - 3.12.2017

Budapest on historian mullistuksista huolimatta säilyttänyt vanhan glamourinsa. Tonava kaunoinen, kahvilat, kylpylät ja sillat innoittivat jo vuosisadan alussa myös suomalaisia kuvataiteilijoita, säveltäjiä ja kirjailijoita.Tunnetuin kaupungissa pidempään asunut suomalaistaitelija oli Akseli Gallen-Kallela, joka vietti perheensä kanssa Budan puolelta vuokratussa ateljeehuoneistossa kevään 1908. Kauniista jugendtalosta Bela Bartok-kadun varrella on vain puolikas jäljellä - toinen puoli tuhoutui Unkarin kansannousun yhteydessä 1956.

Miksi Akseli loikki keskellä yötä Ketjusillan yli väittäen askeliaan vain metrin mittaisiksi? Saivatko hänen Tonava-työnsä uusia ulottuvuuksia kun hän maalasi niitä leijonan selässä istuen? Mitä mahtoivat taiteilijan unkarilaisystävät ajatella suomalaisesta murtomaahiihdosta tai sylipainista, joita Gallen-Kallela heille innolla esitteli?

Lähde kuuntelemaan nykyään Budapestissa asuvan legendaarisen ulkomaankirjeenvaihtajan Kari Lumikeron ajatuksia Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa ajan Budapestista. Lumikero tarkkailee myös maan nykymenoa kokeneen journalistin otteella

Asiantuntijan matkassa 

László Gábor

László Gábor, Asiantuntijaopas

Opas, joka tuntee Balkanin alueen Sloveniasta Albaniaan kuin omat taskunsa. Gabor on toiminut oppaana ja matkanjohtajana yli 15 vuoden ajan ja tuntee niin paikallisen historian kui ...

Hintaan sisältyy

• Finnairin suorat reittilennot Helsinki-Budapest-Helsinki
• majoitus kahden hengen huoneessa, Ibis Budapest Centrum-hotellissa
• ohjelman mukaiset kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut
• ohjelman mukaiset ateriat (3 x aamiainen, 3 x lounas, 2 x illallinen)
• toimittaja Kari Lumikeron luennot
• suomenkielisen asiantuntijaoppaan Laszlo Gaborin opaspalvelut Budapestissa

1096 €

Taloustaitolehden lukijaetu -40 €/hlö

1. päivä
Pestin kiertoajelu, joulumarkkinat ja Kari Lumikeron isännöimä tervetuloillallinen
Suora Finnairin aamulento Budapestiin. Lentokentällä on vastassa asiantuntijaopas. Ajamme suoraan keskustaan, jossa opastettu Pestin puolen kaupunkikiertoajelu. Käydään Sankarten aukiolla, nähdään Andrassy-bulevardi, oopperatalo ja Parlamenttitalo. Lounas ravintola Kaltenbergissa, jolla on oma pienpanimo ravintolan yhteydessä. Majoittumisen jälkeen lähtö näköalaratikka “ kakkosella “ joulumarkkinoille Vörösmarty-aukiolle, jossa nautitaan yhdessä jouluisesta tunnelmasta ja jouluglögistä. Vörösmartylta jatketaan Basilikan aukiolle, jossa ihaillaan upeaa valotaideteosta. Aukiolla on ruokaan ja juomaan erikoistuneet joulumarkkinat, jonne voi palata uudelleen vaikkapa lounaalle viikonlopun aikana. Budapestin kirjeenvaihtajan Kari Lumikeron isännöimä tervetuloillallinen.

2. päivä
Kari Lumikero kertoo Akseli Gallen-Kallelan elämästä Unkarissa
Aamiaisen jälkeen opastettu ratikkaretki. Kiertoajelun aikana Kari Lumikero kertoo kaupungista ja avaa Akseli Gallen-Kallelan elämän vaiheita hänen vieraillessaan Unkarissa useaan otteeseen - pisimmillään miltei puoli vuotta perheensä kanssa. Matka jatkuu Budan puolen kaupunkikierroksella, jonka aikana nähdään Gallen-Kallelan silloinen asuintalo sekä Tonavan rannalla lähellä Ketjusiltaa sijaitseva taiteilijan muistomerkki ja hänen Budapestin tuotantoonsa läheisesti liittyvä ”kivileijona”. Lounas nautitaan Linnavuorella paikallisessa ravintolassa. Lounaan jälkeen tustustutaan Uuden maailman synty - näyttelyyn Linnavuoren basaarissa. Näyttely kertoo Euroopan tapahtumista vuosina 1914 – 1918.


3. päivä
Tutustumista Budapestiin, illallinen perinteisessä Muzeum Kávéházissa
Aamiaisen jälkeen päivä on varattu omatoimiselle ohjelmalle. Suosittelemme käyntiä Kansallisgalleriassa, jossa on upea näyttely eri aikakausien taidetta, paljon myös Gallen-Kallelan aikalaismestareiden tuotteita. Mielenkiintoisia näyttelyitä mm. Holokaust-museossa, Terrorin talossa sekä Linnavuoren labyrinteissa sijaitsevassa ”salaisessa sairaalassa” toisen maailmansodan ajoilta. Yhteinen illallinen nautitaan perinteisessä Muzeum Kávéházissa, joka sijaitsee kävelyetäisyyden päässä hotellista.

4.päivä
Retki Etyekin viinialueelle, viininmaistajaiset
Aamiaisen jälkeen retki yli Budan kukkuloiden Etyekin viinialueelle, joka syntyi jo 1700-luvulla. Alueella tuotetaan pääasiassa valkoviinejä sekä kuohuviinejä ja myös erinomaista Pinot Noiria. Vierailu Hernyakin viinitilalla ja viininmaistajaiset. Lopuksi gulassikeittolounas. Etyekistä jatketaan suoraan lentokentälle ja edelleen iltalennolla Helsinkiin.

Lennot
Helsinki – Budapest 09.30 – 10.50
Budapest – Helsinki 19.20 – 22.40


Ibis Budapest Centrum
Juuri remontoitu keskitasoinen hotelli sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, viihtyisän Rádayn ravintolakadun varrella lähellä päänähtävyyksiä, kuten Váci kävelykatua, kuuluisaa Kauppahallia ja ostoskortteleita. Kaikissa huoneissa on parkettilattiat, ilmastointi, äänieristetyt ikkunat, satelliitti tv, puhelin, wc, suihku, wi-fi. Hotellissa on baari.