Pääsiäismatka Lutherin ja Bachin jalanjäljillä 28.3.-1.4.2018

Wittenberg – Leipzig – Erfurt – Weimar - Eisenach

Pääsiäismatka vie Martti Lutherin elämän ja reformaation keskeisiin paikkoihin. Lukuisat Luther-kohteet ja kirkkorakennukset on saaneerattu ennen reformaation juhlavuotta 2017 ja esittäytyvät nyt vierailijoille uudessa loistossaan. Matkalla päästään nauttimaan J.S.Bachin musiikista Leipzigin Tuomaankirkossa. Ohjelmassa on Bachin Matteus-passio, missä esiintyvät kuuluisa poikakuoro ”Thomanerchor ” ja Leipzigin kaupunginorkesteri. Pääsiäislauantaina on tarjolla Bachin juhlaviikkojen ohjelmistoon lukeutuva konsertti Weimarissa. Konsertit ovat lisämaksullisia.

Asiantuntijan matkassa 

Busse-Lunkka Terttu

Busse-Lunkka Terttu, Asiantuntijaopas

Hampurissa 70-luvulta alkaen asunut matkailualan ammattilainen, joka on opiskellut saksan kieltä ja historiaa Helsingin ja Hampurin yliopistoissa. ...

Hintaan sisältyy

• Finnairin reittilennot turistiluokassa
• majoitukset kahden hengen huoneissa
• ohjelman mukaiset ateriat (4 x aamiainen, 1 x lounas, 3 x illallinen, 2 x kakkukahvit)
• ohjelman mukaiset kuljetukset ja retket sisäänpääsymaksuineen
• asiantuntijaoppaan palvelut ja opastukset koko matkan ajan Berliinistä alkaen

1 258 €

1. päivä
Wittenberg, Lutherhaus
Aamulento Helsingistä Berliiniin, missä asiantuntijaopas ja bussi ovat ryhmää vastassa. Ajo Wittenbergiin (100km) ja omakustanteinen lounas matkalla. Kävelykierros Wittenbergissä aloitetaan Linnankirkosta, jossa nykyään pronssinen ovi muistuttaa teesien naulaamisesta. Kirkkoon on haudattu Martti Luther, joka vietti kaupungissa elämästään 35 vuotta. Kierroksen aikana nähdään historiallinen tori raatihuoneineen, reformaation taidemaalarin Lucas Cranachin talo ja Kaupunginkirkko, missä tunnetuin nähtävyys on Cranachin alttaritaulu. Kävelykierroksella nähdään myös muistolaattoja Lutherin aikaan kaupungissa opiskelleesta Mikael Agricolasta. Yhteisten kakkukahvien jälkeen vierailu Wittenbergin Lutherhausissa, joka on nykyään maailman suurin uskonpuhdistusta käsittelevä museo. Entinen luostarirakennus on toiminut myös Lutherin perheen kotina. Wittenbergistä matka jatkuu runsaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Leipzigiin, missä majoittuminen keskustahotelliin ja illallinen hotellissa.

2. päivä
Leipzig, Tuomaankirkko ja Matteus-passio
Aamiaisen jälkeen opastettu kiertoajelu, jonka aikana nähdään Leipzigin päänähtävyydet. Kiertoajelun jälkeen vanhankaupungin kävelykierros, jolloin nähdään Tuomaankirkon pihapiiri, raatihuone torin laidalla ja Nikolainkirkko. Kierros päätetään vierailuun Leipzigin Bach-museossa. Iltapäivällä vapaa-aikaa lounaaseen, kahvitteluun tai ostoksille. Ennen iltaohjelmaa yhteinen varhaisillallinen historiallisessa Auerbachs Keller –ravintolassa, jonne Goethe sijoitti yhden kohtauksen teoksessaan Faust.
Iltaohjelma lisämaksusta: klo 19:00 Matteus-passio (BWV 244) Tuomaankirkossa. Konsertin jälkeen paluu kävellen hotellille.

3. päivä
Erfurt
Aamiaisen jälkeen luovutetaan huoneet ja ajetaan Erfurtiin (noin 2 h). Viehättävä, yli tuhat vuotta vanha kaupunki oli keskiajalla merkittävä kauppa-, luostari-, ja yliopistokaupunki. Erfurt on Lutherin hengellinen koti. Hän opiskeli kaupungin kuuluisassa yliopistossa ja eli munkkina Erfurtin augustinolaisluostarissa.
Erfurtissa käydään ensin tuomiokirkkoaukiolla, jonka yläpuolella kohoaa kaksi mahtavaa katolista kirkkorakennusta. Tuomiokirkossa Luther vihittiin papiksi. Vierailu molemmissa kirkoissa ja vapaata aikaa omatoimiseen lounaaseen. Iltapäivällä majoittuminen kahdeksi yöksi keskustahotelliin Erfurtissa. Kakkukahvien jälkeen lähdetään kävelykierrokselle läpi eri aikakausia henkivän vanhankaupungin ja Euroopassa ainutlaatuisen Krämerbrücke-sillan. Erfurtin vanhakaupunki ristikkorakennetaloineen on saneerattu kauniisti. Päivän päättää yhteinen illallinen hotellissa.

4. päivä
Erfurtin augustinolaisluostari ja
Weimar
Hotelliaamiaisen jälkeen lähdetään kävellen Erfurtin augustinolaisluostariin. Opastetun tutustumiskierroksen aikana nähdään luostarin kirkko, ristinkäytävä ja Lutherin aikainen munkkikammio. Iltapäivällä lisämaksullinen retki kulttuurikaupunki Weimariin (ajoaika 1 h). Kaupunki tunnetaan lähinnä kansallisrunoilija ja -kirjailija Johann Wolfgang von Goethen vaikutuspaikkana sekä Euroopassa käytyjen uskonsotien jälkeen reformaation perinnön vaalijana. Lutherilla oli kiinteät yhteydet myös Weimariin. Hän kävi tapaamassa siellä Saksin ruhtinaita ja saarnasi Linnankirkossa sekä Kaupunginkirkossa. Goethen yksi tunnetuimmista runoista on "Osterspatziergang” (pääsiäiskävely), josta on kehittynyt pääsiäisperinne Weimarissa. Kävelykierros vanhassakaupungissa ja yhteinen päivällinen.
Iltaohjelmana on klo 19.30 alkava Thüringenin Bachviikkojen konsertti, missä  esiintyy Saksassa useita tunnustuspalkintoja saanut barokkiorkesteri Freiberger Barockorchester johtajanaan Gottfried von der Goltz. Cembaloa soittaa Sebastian Wienand. Ohjelmisto koostuu Bachin teoksista, esim. Banderburgilaiset konsertot Nr.4 ja Nr.5. Konsertin jälkeen ajo takaisin Erfurtin hotelliin.

5.päivä
Wartburgin linna
Hotelliaamiaisen jälkeen huoneiden luovutus ja runsaan tunnin ajo metsäalueen reunalla n. 200 metrin korkeudessa sijaitsevaan Wartburgin linnaan. Unescon maailmanperintölistalle lukeutuva linna on parhaiten säilynyt myöhäisgoottilainen, maallisessa käytössä ollut rakennus Alppien pohjoispuolella. Keskiajalla sitä emännöi pyhimykseksi julistettu Thüringenin kreivitär Elisabeth. Saksan kansalliskirjailija Johann Wolfgang von Goethe ihastui siihen ja Richard Wagneria linna inspiroi oopperaan Tannhäuser. Wartburgin linnasta on tullut vuosisatojen kuluessa myös luterilaisten pyhiinvaelluskohde. Saksin vaaliruhtinas Fredrik Viisas kaappautti Lutherin Wormsin valtiopäivien jälkeen sinne ja piilovankeutensa aikana Luther käänsi Uuden testamentin kreikasta kansankielelle ja loi Saksan kirjakielen. Linnakierroksen jälkeen yhteinen lounas Wartburgin linnahotellin ravintolassa, minkä jälkeen lähtö kohti Frankfurt am Mainin lentokenttää, minne ajoaika on n.3 tuntia. Paluu iltalennolla Helsinkiin.

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki – Berliini 07.50 – 08.45
Frankfurt – Helsinki 19.25 – 22.50


Hotellit
Radisson Blu Hotel Leipzig**** Tasokas hotelli kaupungin keskustassa. Huoneissa on TV, puhelin, radio, minibaari, tallelokero, ilmastointi, internetyhteys ja kokolattiamatot. Kylpyhuoneissa suihku, WC ja hiustenkuivaaja. Hotellissa on kuntosali, ravintola ja baari.
Mercure Hotel Erfurt Altstadt****
Keskustahotellin huoneissa on puhelin, radio, TV, internetyhteys, minibaari ja kokolattiamatot. Kylpyhuoneissa on ammesuihku, WC ja hiustenkuivaaja. Hotellissa on spa-osasto, ravintola ja baari.


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 155 €
• Matteus-passio pääsylippu 89 € 1. hintaluokka 57 € 3. hintaluokka
• Iltapäiväretki Weimariin 31.3. 175 € sis. kuljetukset, konserttilippu 2. hintaluokka, illallinen, kiertokävely paikallisen oppaan johdolla sekä matkanjohtajan palvelut. Retken toteutuminen edellyttää min. 15 osanottajaa.
• ruokajuomat, Saksassa yleiset juomarahat