Sarajevon laukaukset 19.-24.5.2018

Belgrad - Vukovar -Brcko - Srebrenica - Sarajevo - Konjic - Mostar -Split

Historiaa ja kulttuuria Serbiassa, Kroatiassa ja Bosniassa. Asiantuntijaoppaana Balkanin sodista raportoinut Rauli Virtanen.

Asiantuntijan matkassa 

Virtanen Rauli

Virtanen Rauli, Asiantuntijaluennoitsija

Rauli Virtanen on maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa (194) käynyt ulkomaantoimittaja. Hän on kirjoittanut kuusi tietokirjaa ja toiminut Tampereen yliopis ...

Gábor László

Gábor László, Asiantuntijaopas

Opas, joka tuntee Balkanin alueen Sloveniasta Albaniaan kuin omat taskunsa. Gabor on toiminut oppaana ja matkanjohtajana yli 15 vuoden ajan ja tuntee niin paikallisen historian kui ...

Asiakkaamme suosittelevat

Lähdin matkalle, koska halusin tietää mitä tapahtui Balkanin sodan aikana ja miksi kaikki tapahtui. Odotukseni täyttyivät täysin. Rauli Virtanen ja hänen kutsumansa vieraat kertoivat omista kokemuksistaan ja näkemyksistään mielenkiintoisella tavalla. Gabor Laszlo oli aivan loistava. Yleensä tulkataan omaan äidinkieleen - Gabor tulkkasi suomen kielelle paremmin kuin moni suomenkielinen. Lisäksi Gaborin tietomäärä Balkanin maista on valtava. Risuja ei ole juurikaan annettavana. Ensimmäinen päivä Belgradissa oli pitkä, koska olimme kaikki heränneet todella aikaisin. Ennen matkaa oli kuitenkin selvää, että ohjelmaa on paljon ja että kyseessä ei ole lepoloma. Sarajevon hotelli President oli todella tasokas ja se kannattaa pitää ohjelmassa. Käynti Titon aikaisessa bunkkerissa oli todella mielenkiintoinen.

Hintaan sisältyy

• Lufthansan reittilennot turistiluokassa
• ohjelman mukaiset ateriat (5 x aamiainen, 5 x lounas, 1 x illallinen)
•  asiantuntijaopas ja suomea puhuva paikallisopas koko matkan ajan
• sisäänpääsymaksut kohteissa
• ohjelman mukaiset kuljetukset

1 596 €

 

1.päivä
Belgrad

Saapuminen Belgradiin. Ajo ensin Belgradin keskustaan, jossa nautitaan lounas paikallisessa ravintolassa. Lounaan jälkeen tutustutaan kaupunkiin sekä bussilla että jalan. Belgrad on Serbian ja aikaisemman Jugoslavian pääkaupunki. Tämä yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista sijaitsee Tonavan ja Sava-joen risteyskohdassa, jota Kalemegdanin linnoitus vartioi. Kaupungilla on geopoliittisen sijaintinsa vuoksi taistelujen täyttämä menneisyys: se on hävitetty historiansa aikana maan tasalle yli 40 kertaa. Nykyinen Belgrad edustaa hienoa arkkitehtuuria kahden viime vuosisadan ajalta. Majoittuminen keskustahotelliin, ilta vapaata omatoimiseen ohjelmaan.

2.päivä
Belgrad-Vukovar
-Bijeljina
Aamiaisen jälkeen ajetaan Kroatian Vukovariin, missä aluksi omatoiminen lounas ja sen jälkeen kaupunkikierros. Kauppateiden ja kulttuurien risteyksessä yli 5000 vuotta ollut Vukovar nousi ulkomaailman tietoisuuteen Jugoslavian hajoamissotien alussa, kun sen pitkä piiritys päättyi traagisesti. Saarretussa kaupungissa sodan aikana käynyt Rauli Virtanen kertoo paikan päällä aiheesta enemmän. Vukovarista matkataan rajan eteläpuolelle Bosnia-Herzegovinan Bijeljinaan, missä majoitutaan hotelliin. Yhteinen illallinen hotellissa.

3.päivä
Bijeljina-Srebrenica-Sarajevo
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu kohti surullisenkuuluisaa Srebrenicaa. Tutustutaan tuohon pieneen vuoristokaupunkiin ja sen kohtaloon Bosnian hajoamissodassa sekä käydään Srebrenican uhrien mykistävällä hautausmaalla. Kansanmurhassa kesällä 1995 menetti yli 7.000 bosniakkia henkensä. Kierroksen päätteeksi lounas paikallisessa ravintolassa. Iltapäivällä siirrytään Sarajevoon, missä majoitutaan keskustahotelliin kahdeksi yöksi. Ilta vapaata omatoimiseen ohjelmaan.

4.päivä
Sarajevo

Aamiainen hotellissa. Aamupäivällä kaupunkikierros, jonka jälkeen nautitaan yhteinen lounas. Lounaan jälkeen vieraillaan vielä tunnelimuseossa. Ottomaanit perustivat Sarajevon 1400-luvulla ja kaupunki on aina ollut monien kulttuurien ja uskontojen kohtauspaikka. Täällä kaunis Itävalta-Unkarin arkkitehtuuri yhdistyy saumattomasti perinteiseen tapaan rakennettuun muslimikaupunkiin. Käydään paikalla, missä "Sarajevon laukaukset" ammuttiin ensimmäisen maailmansodan alkamisen merkiksi vuonna 1914 Itävallan arkkiherttuan vieraillessa kaupungissa.
Mukana matkaava Rauli Virtanen kertoo omiin kokemuksiinsa perustuen, millaista elämä Sarajevossa oli kaupungin pitkän piirityksen aikana 1990-luvulla. Tavataan myös tuon ajan muistavia paikallisia asukkaita ja käydään entisöidyssä Sarajevon kaupungintalossa, jonka tiloissa toiminut historiallinen kirjasto tuhoutui monine aarteineen Bosnian sodassa. Ilta vapaata omatoimiseen ohjelmaan.

5.päivä
Sarajevo-Konjic-Mostar-Split

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu kohti Konjicia, johon tutustutaan pienen kävelykierroksen aikana. Konjic sijaitsee vuoristoisella ja metsäisellä alueella Neretva-joen molemmilla rannoilla. Tässä kaupungissa sijaitsee yksi Bosnian kansallisista monumenteista: Stara Cuprica ( suomeksi: vanha silta ), jonka ottomaanit rakensivat 1600-luvun loppupuolella. Silta on ehkä parhaiten entisöity ottomaanien silta Bosnia-Herzegovinassa. Matka jatkuu edelleen Mostariin, jossa nautitaan yhteinen lounas paikallisessa ravintolassa. Lounaan jälkeen tutustutaan vanhaankaupunkiin kävelykierroksen aikana. Tämä Unescon maailmanperintökohde on viehättävä pikkukaupunki kuuluisine siltoineen. Täältä matka jatkuu kohti Kroatian Splitiä, jonne saavutaan alkuillasta. Majoittuminen keskustahotelliin, loppuilta vapaata omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen. Hotellista on vanhaankaupunkiin 10 minuutin kävelymatka.

6.päivä
Split

Aamiaisen jälkeen tutustutaan vanhaankaupunkiin kävellen. Tämä Unescon maailmanperintökohde sai alkunsa 1700 vuotta sitten, kun Rooman keisari Diocletianus rakensi paikalle kesäpalatsin. Nykyinen vanhakaupunki sijaitsee tämän palatsialueen sisäpuolella. Split on Dalmatian rannikon pääkaupunki, asukkaita täällä on yli 200.000. Kaupunkikierroksen jälkeen nautitaan yhteinen lounas. Lounaan jälkeen kuljetus lentokentälle.

Lennot (sitoumuksetta)
Helsinki – Frankfurt  06.15 - 7.50
Frankfurt – Belgrad 11.25 – 13.10
Split – München  17.05 – 18.25
München – Helsinki 19.45 – 23.10


Majoitus
City Hotel Belgrad****
Hotel Ras, Bijelnina ****
Hotel President, Sarajevo ****
Hotel President, Split ****


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 450 €