Arktista eksotiikkaa 3.-10.9.2017

Rovaniemi - Vuotso - Saariselkä - Ivalo - Sevettijärvi - Kirkkoniemi - Petsamo - Liinahamari - Titovka - Murmansk - Kantalahti - Salla - Kemijärvi

Toukokuun matkalla ihaillaan pohjoisen lumoa, maisemia, elämää sekä sotahistoriaa Venäjän luoteisosassa ja Suomen Lapissa asiantuntijana professori Martti Turtola. Syyskuun matkan teemana ovat ruskan värit ja loppukesän tulo pohjoisille alueille.

Tutustu myös toimittaja Hannu Koskelan artikkeliin vuoden 2015 Murmanskin matkasta.

 

Asiantuntijan matkassa 

Turtola Martti

Turtola Martti, Asiantuntijaopas

Sotahistorian professori (emeritus). Martti Turtola on julkaissut toistakymmentä elämäkertateosta suomalaisista ja virolaisista upseereista ja valtiomiehistä. N ...

Lukijamatka

APU-lehti

APU-lehti

Apu on rakastettu klassikkolehti ja elämän kuvaaja. Avussa on tiukkaa asiaa, viihdettä ja rahanarvoista hyötyä sopivassa suhteessa. Apu on monipuolinen kok ...

Hintaan sisältyy

• ohjelman mukainen bussikuljetus Länsilinjojen tilausajobussilla
• ohjelman mukaiset majoitukset kahden hengen huoneessa
• ohjelman mukaiset retket ja tutustumiskäynnit
• ohjelman mukaiset ruokailut ( 7 x aamiainen, 5 x päivällinen)
• asiantuntijaopas professori Martti Turtolan opaspalvelut
• Apu–kerhon matkaisäntä, toimittaja Hannu Koskelan palvelut matkan ajan
• Venäjän henkilökohtaisen viisumin hankinta

1 198 €

 

 

1.päivä
Bussikuljetus Helsingistä Tampereen, Jyväskylän ja Oulun kautta Rovaniemelle. Myöhään illalla majoitumme Rovaniemellä. Mahdollisuus on myös aloittaa matka 4.9. Rovaniemeltä. Junamatka Rovaniemelle lisämaksusta.

2.päivä
Vuotso, Saariselkä, Kaunispää, Ivalo, oma Lappimme nyt ja sodassa
Aamulla bussi noutaa yöjunalla saapuneet (7.14) Rovaniemen rautatieasemalta hotelliaamiaiselle. Matkamme jatkuu Vuotson kautta Saariselälle ja Kaunispäälle. Matkan aikana Martti Turtola selvittää Rovaniemen kohtaloa Lapin-sodassa ja saksalaisjoukkojen toimintaa alueella.  Alkuillasta saavumme Ivaloon, jossa majoitutaan hotelli Kultahippuun ja yhteinen päivällinen.

3.päivä
Petsamo, nokare Norjaa, romaani ja elokuva Kätilön maisemissa
Aamiaisen jälkeen ajamme Inarin ja Sevettijärven kautta Norjan Kirkkoniemelle ja sen jälkeen Boris Glebin (Kolttaköngäs ) rajan yli Venäjälle. Näissä maisemissa tapahtuu Katja Ketun kiitetty romaani Kätilö sekä Antti Jokisen hieno elokuva Kätilö. Venäjän luoteinen kolkka oli talvi- ja varsinkin jatkosodan aikana tiiviiden ja merkittävien taistelujen tantereita. Martti Turtola valaisee taistelujen kulkua.  Käymme paikanpäällä rintamalinjoilla ja muistomerkeillä sekä sotilaiden hauta-alueiden muistopatsailla. Ennen Petsamoon tuloa poikkeamme ortodoksisessa tsasounassa. Majoittuminen Petsamossa, joka oli aikanaan Suomi-neidon oikea käsivarsi. Yhteinen päivällinen hotellissa.

4.päivä
Liinahammari, Titovka, Litsajoki, Murmansk
Aamiaisen jälkeen jatkamme Liinahamarin läheltä, Litsajoelle, jossa Martti Turtola kertoo jatkosodan tapahtumista. Iltapäivällä saavumme Kuolan niemimaalle,  Kuolavuonon rannalla, tunturin rinteillä sijaitsevaan Murmanskin kaupunkiin. Majoitumme hyvätasoiseen hotelliin, joka sijaitsee lähellä ostoskeskuksia. Ohjelmassamme on ennen yhteistä päivällistä Martti Turtolan luento “Maailman ainoa arktinen sota 1939-45”  Arktisen  hotellin kokoustiloissa.

5.päivä
Murmanskin kaupunkikiertoajelu
Aamiaisen jälkeen opastettu Murmanskin kaupunkikiertoajelu, jonka aikana näemme Aljosha-patsaan, sukellusvene Kurskin muistomerkin ja maailman ensimmäisen atomijäänmurtaja Leninin, jonne sisustetaan parhaillaan tiedekeskusta.  Vapaata ja yhteinen päivällinen.

6.päivä
Viehkeä Vienanmeri, Kantalahti
Aamiaisen jälkeen ajamme Montsegorskin kautta Kantalahteen. Matkan aikana muistellaan Muurmannin suomalaisia. Viimeinen Venäjän-puoleinen yöpymisemme on Kantalahdessa, joka on pieni, eläväinen kaupunki. Käymme ihailemassa maisemia näköalapaikalla. Majoittuminen hotelliin, yhteinen päivällinen.

7.päivä
Alakurtti, Salla, Kemijärvi ja ”Taivaan tulien” maisemat
Aamiaisen jälkeen poikkeamme ennen rajanylitystä Venäjän Alakurtissa ja käymme torilla. Martti Turtola kertoo kaupungin varuskunnan vaiheista. Matkallamme Sallaan, uutisistakin tutulle raja-asemalle, Martti Turtola kertaa seudun sotahistoriaa. Suomen puolella katsastamme Sallassa Salpa-puolustuslinjan pohjoisen pään.  Ajamme vielä Kemijärvellä kierroksen.  Avun kolumnistina tutun Kari Väänäsen kirjoittaman ja ohjaaman TV2:n sarjan Taivaan tulet tapahtumapaikoilla. Palaamme Rovaniemelle, majoittuminen hotelliin tai bussikuljetus yöjunalle. (21.15 lähtö Rovaniemelle)

8.päivä
Aamiaisen jälkeen bussikuljetus Rovaniemeltä Oulun ja Jyväskylän kautta Tampereelle, josta edelleen Helsinkiin.


Hotellit:
Rovaniemi, hotelli Scandic 3.-4.9.
Ivalo, Kultahippu 4.-5.9.
Petsamo, Pechenga 5.-6.9.
Murmansk, Poliarne Zori 6.-8.9.
Kantalahti, Belomorje 8.-9.9.
Rovaniemi, Scandic 9.-10.9.

Mikäli ette yövy Rovaniemellä, hyvitys matkan hinnasta 35€/yö/henkilö.

 


Lisämaksusta:
• yhden hengen huone 220€

Bussiaikataulu: (sitoumuksetta)
09.00 Helsinki, Kiasman turistipysäkki
11.35 Tampere, Vanha kirkko, tilausajopysäkki
14.00 Jyväskylä, Matkakeskus
18.30 Oulu, matkahuolto
21.00 Rovaniemi hotelli