Etelä-Viron helmet 13. - 16.8.2017

Lähde matkalle kauniiseen ja sympaattiseen Etelä-Viroon! Matkanvarrella tutustumme alueen kauneimpiin kaupunkeihin, upeaan luontoon sekä omaleimaiseen kulttuuriin ja historiaan. Luvassa muun muassa herttaisia kyliä, kauniita kartanoita, makuelämyksiä ja unohtumattomia luontokohteita. Etelä-Viron vehreät ja kumpuilevat maastot ovat tunnettuja koko maassa. Alue on myös kulttuurisesti rikas, se on esimerkiksi vanhauskoisten ortodoksien ja seton kieltä puhuvien setukaisten keskittymä. Alueen asukkailla on vahva paikallisidentiteetti, setukaisten runonlaulanta leelo on esimerkiksi otettu UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

 

Asiantuntijan matkassa 

Hukka Anna

Hukka Anna, Asiantuntijaopas

FM Helsingin yliopiston viron kielen ja kulttuurin linjalta. Nuoren polven estofiili, joka kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa virolaisista pakolaiskirjailijoista. Opiske ...

Lukijamatka

ET-lehti

ET-lehti

Et-lehden lukijamatka ...

Hintaan sisältyy

• laivamatka Helsinki-Tallinna-Helsinki kansipaikoin
• ohjelman mukaiset bussikuljetukset
• majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa
• ohjelman mukaiset tutustumiskäynnit sisäänpääsymaksuineen
• ohjelman mukaiset ruokailut (3 x aamiainen, 3 x lounas, 1 x illallinen, 1 x kahvitarjoilu)
• asiantuntijaoppaan palvelut koko matkan ajan

546 €

ET-lehden lukijaetu -60 €

1. päivä
Laivamatka Helsingistä Tallinnaan, josta ajamme bussilla Tarttoon. Matkalla lounas 1800-luvulta peräisin olevassa Põhjakan kartanossa. Yliopistokaupunki Tartto on täynnä kirjallisuutta, kuvataiteita, teatteria ja tiedettä. Tutustuminen Tarton Yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan ja kiertokävely Tartossa. Majoitumme Dorbat hotelliin. Ilta vapaa.

2. päivä
Aamiaisen jälkeen opastettu kierros Viron kansallismuseossa ennen lähtöä Moostejärven rannalla sijaitsevaan Nolckenin suvun v.1909 rakennuttamaan Moosten kartanoon, jossa kierros pihapiirissä ja lounas kartanossa. Käymme myös Peipsijärven rannalla sijaitsevassa Podmotsan kylässä. Jatkamme Taevaskojaan, jossa teemme luontokävelyn. Yöpyminen ja illallinen hotelli Kubijassa Võrussa rauhallisten mäntymetsien ja järvien keskellä.

3. päivä
Aamiaisen jälkeen lähdemme maisemiltaan ainutlaatuiseen Karulan kansallispuistoon, jossa luontokävely / eväs- ja uimatauko. Jatkamme Sangasten linnaan. Lounas Sangasten Rukki Majassa. Yöpyminen vehreässä ja sympaattisessa Viljandin pikkukaupungissa.

4. päivä
Aamiaisen jälkeen kävelykierros Viljandissa ennen paluuta Tallinnaan. Matkan varrella kahvitauko Viikinkien kylässä. Laivamatka Helsinkiin.


Tartto, Hotelli Dorpat
Keskustassa rauhallisella sijainnilla oleva Dorpat hotelli on avattu 2007. Hotellissa on 5 kerrosta ja 205 huonetta.
Huoneissa on tv, puhelin, wc, kylpyhuone, hiustenkuivain, ilmastointi, WiFi ja kokolattiamatto.

Võru, Hotelli Kubija
Sijainti Etelä-Viron rauhallisten mäntymetsien ja järvien keskellä, 5 minuutin kävelymatkan päässä rannalta.
60 viihtyisästi sisustettua huonetta.Kaikissa huoneissa on suihku , wc , hiustenkuivaaja , puhelin , satelliitti- TV, WiFi .
Huoneissa myös kylpytakit, spa tohvelit ja hiustenkuivaaja.

Viljandi, Hotelli Centrum
Sijainti Viljandin keskustassa Centrum-ostoskeskuksen 3. kerroksessa. 23 huonetta, joissa on suihku, wc, puhelin, TV, WiFi.


Laiva-aikataulu
• Helsinki-Tallinna 07.30 - 09.30
• Tallinna- Helsinki 16.30 - 18.30

• yhden hengen huone 90 €/hlö

Kohde-esittelyitä

Tartto
Tartto on Viron toiseksi suurin ja koko Baltian vanhin kaupunki. Tarttoa on perinteisesti pidetty opiskelijoiden, älymystön ja taiteilijoiden kaupunkina. Yliopistokaupunkina Tartossa tapahtuu aina jotain, ja jokainen kulttuurinnälkäinen löytää sieltä jotain: musiikkia, kirjallisuutta, kuvataidetta, teatteria, tiedettä… Kaupungin läpi kulkee Ema-joki, jonka varrella on niin kahviloita, baareja kuin uimarantojakin. Tarton vanhankaupungin laidalta löytyy korkea Toomemägi, jossa sijaitsee mm. tähtitorni, yliopistokampus ja piispanlinnan rauniot, jota ympäröi kaunis puisto. Toomemäen pohjoislaidalla sijaitsee boheemi Supilinn (”Keittokaupunki”) -puutaloalue, jossa idylliset puutalot ja katutaide sulautuvat viihtyisäksi kokonaisuudeksi. Supilinnaa rajaa yhdeltä puolelta Ema-joki, jonka vehreät rantabulevardit ovat kaupunkilaisten suosikkiulkoilualueita. Ema-joen varrelta löytyy myös kaunis, vuonna 1803, perustettu kasvitieteellinen puutarha.

Mooste
Pienessä Moosten kylässä, Mooste-järven rannalla, sijaitsee Nolckeniten suvun vuonna 1909 rakennuttama Moosten kartano ja sen sivurakennukset. Nykyään kartanokompleksissa toimii muun muassa taidekeskus, käsityöpaja ja harrastelijateatteri.

Taevaskoja
Taevaskojasta sanotaan, että jokaisen virolaisen tulisi käydä siellä vähintään kerran elämässään. Se on maalauksellinen metsäalue, jossa Ahja-joki virtaa ohi suurten hiekkakivijyrkänteiden. Vuosisatojen aikana Taevaskojaan liittyen on syntynyt paljon erilaisia kansantarinoita ja legendoja muun muassa itse pirusta. Taevaskojassa voi juoda raikasta lähdevettä, jolla on kansanuskomuksen mukaan parantava vaikutus. Alueen jylhissä maisemissa on myös kuvattu vuonna 1969 ilmestyneen neuvostoajan kulttielokuvan ”Viimeinen reliikki” kohtauksia.

Podmotsa ja Peipsi-järvi
Podmotsan kylä sijaitsee Setumaalla, Peipsi-järven rannalla. Peipsi-järvi toimii rajajärvenä Venäjän ja Viron, ja samalla myös Euroopan Unionin, välillä, ja se on pinta-alaltaan Euroopan neljänneksi suurin järvi. Podmotsan kylästä järven yli Venäjälle on vain noin 100 metriä. Podmotsa on vanhauskoisten ortodoksien asuinaluetta, ja kylän hautausmaalla sijaitsee vanhauskoisten vuonna 1760 rakentama pieni rukoushuone tsasouna. Vanhauskoiset ovat Venäjän ortodoksisisesta kirkosta erkaantunut lahko, joka ei tunnusta patriarkka Nikonin ja tsaari Aleksei Mihailovitšin 1600-luvulla tekemiä uudistuksia.

Karulan kansallispuisto
Viron pienin ja kumpuilevin kansallispuisto (123 km²) on maisemaltaan ainutlaatuinen ja rikas: alueelta löytyy niin suuria metsiä, 40 järveä, soita sekä peltoja ja laidunmaata. Puiston suurin järvi on Ähi-järvi.

Sangasten linna
Vaikuttava Sangasten linna valmistui vuonna 1881 silloisen kartanonherran F.G.M von Bergin aloitteesta. Sen esikuvina olivat kartanonherran näkemät linnat Englannissa. Von Bergillä oli paljon visioita kartanoon liittyen, hän muun muassa halusi jokaiseen huoneeseen erilaiset ikkunat. Alunperin linnassa oli 99 huonetta, sillä sitä enemmän huoneita sai olla vain tsaarilla.

Viljandi
Viljandi on vehreä ja sympaattinen pikkukaupunki. Se on virolaisten keskuudessa tunnettu folkmusiikin pääkaupunkina, jossa kulttuuriakatemian opiskelijat ja kaupungin ympärivuotiset katumuusikot pitävät yllä virolaista kansanmusiiki- ja lauluperinnettä. Kaupungissa järjestetään erityisesti kesäisin paljon festivaaleja aina maailmankuulusta kansanmusiikkifestivaalista keskiaikaisiin markkinoihin. Viljandissa on paljon kauniita puutaloja, mukulakivikatuja, mukavia kahviloita ja upea linnanpuisto, josta on kaunis näkymä Viljandi-järvelle.

Põhjakan ravintola perustettiin vuonna 2007 kartanoon, joka on peräisin 1800-luvun alkupuoliskolta. Ravintolan ideologia perustuu ruoka-aineiden paikallisuuteen ja kotimaisuuteen sekä sesonkeihin.

Sangaste Rukki Majan ruoat tehdään paikallisista Etelä-Viron raaka-aineista. Ruoissa käytetään muun muassa Sangasten hunajaa, Loonan talon ruista sekä Kureveren valkosipulituotteita. Ravintolan yksi tavoite on näyttää, kuinka moneen ruis taipuu raaka-aineena.