Kotimaan matkaklubi: Aikamatka Martti Lutherin elämään reformaation 500-vuotisjuhlavuonna 30.8.-4.9.2017

Erfurt - Eisleben - Eisenach – Weimar - Leipzig – Wittenberg

Tervetuloa Kotimaan matkaklubin matkalle tutustumaan Saksan Luther-kaupunkeihin reformaation juhlavuonna 2017.

Asiantuntijaopas Sirkka-Liisa Aalto
ja Kotimaan matkaklubin matkanjohtajana Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen

Asiantuntijan matkassa 

Aalto Sirkka-Liisa

Aalto Sirkka-Liisa, Asiantuntijaopas

Saksan ja Itävallan tuntija. Virallinen opas, matkanjärjestäjä ja matkanjohtaja, jolla on lähes 20 vuoden kokemus alalta. Sirkka-Liisa Aalto on toiminut us ...

Lukijamatka

Kotimaa

Kotimaa

Kotimaa on kristillinen viikkolehti. Se ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, johon kirkko tai uskonnollisuus tavalla tai toisella liittyvät.  Kirkossa tapahtuu mu ...

Hintaan sisältyy

• Finnairin suorat reittilennot turistiluokassa   
• majoitukset kahden hengen huoneissa Augustinolaisluostarissa ja Innside Melia hotellissa 
• ohjelman mukaiset ruokailut (5 x aamiainen, 4 x lounas, 1 x illallinen)
• ohjelman mukaiset kuljetukset, opastukset ja sisäänpääsymaksut
• suomenkielisen asiantuntijaoppaan palvelut koko matkan ajan alkaen Frankfurtista ja päättyen Berliiniin

1 565 €

1.päivä
Erfurt
Aamulento Helsingistä Frankfurtiin, missä asiantuntijaopas ja bussi ovat ryhmää vastassa. Ajo Erfurtiin (270 km), matkalla omakustanteinen kahvitauko. Erfurtissa majoitumme Augustinolaisluostarin uudistettuihin vierashuoneisiin. Täällä luostarissa olemme autenttisella Martti Lutherin elinpaikalla, tässä luostarissa Luther eli Erfurtissa munkkina ollessaan. Lounas luostarin ravintolassa noutopöydästä. Majoittumisen jälkeen opastettu tutustumiskierros luostarin tiloihin ja ”Raamattu – Luostari – Luther” -näyttelyyn. Aamu- ja iltahartaushetket mahdollisia luostarin kirkossa tai Kapitelsaal-tilassa. Luostari sijaitsee keskeisellä paikalla Erfurtissa lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin nähtävyyksistä. Tutustumme kävelykierroksella vanhaan kaupunkiin ristikkotaloineen sekä Euroopassa ainutkertaiseen 120 metriä pitkään kauppiaiden siltaan, Krämerbrücke. 

2.päivä
Eisleben
Retkipäivä Lutherstadt Eislebeniin (85 km). Pysähdymme vielä Tuomiokirkon mäelle ja vierailemme St. Marien tuomiokirkossa, missä Luther vihittiin papiksi vuonna 1507. Eisleben on tärkeä Martti Lutherin syntymä- ja kuolinkaupunkina. Tutustumme kaikkiin merkittäviin Luther-kohteisiin. Ensin Lutherin syntymäkotiin, Luthers Geburtshaus, jossa Martti Luther syntyi 10.11.1483.  Sitten lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevaan St. Petri-Paul kirkkoon, missä Martti jo seuraavana päivänä kastettiin. Mahtava Lutherin muistopatsas valmistui Eislebeniin Lutherin 400-vuotis syntymäpäivän kunniaksi vuonna 1883. Eislebenistä tuli myös Lutherin kuolinpaikka.   Elämänsä 3 viimeistä viikkoa Luther vietti synnyinkaupungissaan Eislebenissä. St. Adreas- kirkossa Luther saarnasi viimeisen kerran muutama päivä ennen kuolemaansa 18.2.1546.  Käymme Lutherin kuolintalo-museossa Luthers Sterbehaus. Tutustumiskierrosten aikana nautimme lounaan ja kahvit Eislebenissä. Palaamme Erfurtin luostarihotelliimme.

3.päivä
Eisenach
Retkipäivä Eisenachiin (70 km). Poikkeamme matkalla pieneen idylliseen maalaiskylään Möhraan. Täältä ovat alun perin lähtöisin Lutherin isä ja esi-isät. Kuulemme paikallisen pastori Neumannin tosikertomuksia Lutherin suvun sukujuurista Möhrassa hauskalla tavalla esitettynä. Eisenachissa ensimmäinen kohteemme on Wartburgin linnavuori, joka jo kaukaa erottuu 200 m korkeudessa Eisenachin maamerkkinä. Tutustuminen Wartburgin linnaan, jossa Martti Luther oleskeli salavangittuna junkkeri Jörginä. Kun Luther ei Wormsin valtiopäivillä 1521 keisari Kaarle V:n edessä perunut opetuksiaan ja kirjoituksiaan, hänet julistettiin kerettiläiseksi. Lutherin suojelija, vaaliruhtinas Friedrich Viisas antoi ”siepata” hänet ja tuoda Wartburgin linnaan salavangiksi. Täällä Luther käänsi Uuden Testamentin kreikan kielestä saksan kielelle. Käännöksellään Luther loi täten saksan kirjakielen. Linnassa on mm. reformaation erikoisnäyttely ”Luther ja saksalaiset” sekä alkuperäisenä säilynyt Luther-stube, jossa Luther asui. Lounas linnan ravintolassa. Eisenach on myös Johann Sebastian Bachin syntymäkaupunki. Kaupunkikävelyllä tutustumme Bachin kotimuseoon, jossa kuuntelemme tuokion musiikkia Bachin aikaisilla instrumenteilla soitettuna sekä käymme Bachin kastekirkossa. Illaksi palaamme takaisin Erfurtiin.

4.päivä
Weimar
Lähdemme Leipzigiin (150 km) ja pysähdymme matkalla Weimarissa. Weimar on idyllinen ja charmantti historiallinen pikkukaupunki Ilmjoen varrella. Teemme lyhyen kävelykierroksen historiallisessa keskustassa ja käymme Weimarin St.Peter und Paul kirkossa, jossa on merkittävä Lucas Cranachin reformaatiota käsittelevä alttaritaulu. Omaa aikaa istahtaa nauttimaan kahviloiden herkuista ja Weimarin tunnelmasta. Matkamme jatkuu, vielä ennen Leipzigia poikkeamme Lützenin taistelun muistomerkillä, joka on meille suomalaisillekin merkittävä, omasta historiastamme kertova muistomerkki. Leipzigissa majoittuminen uuteen keskustahotelliin Innside Melia ja illallinen legendaarisessa  Auerbachin Keller -ravintolassa. Leipzig on eloisa ja moderni kaupunki erinomaisine ostosmahdollisuuksineen ja monessa suhteessa musiikin ja kulttuurin keskus. Mm. Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann ja Richard Wagner ovat muovanneet kaupungin musiikkielämää. Ilta omaa aikaa.

5.päivä
Leipzig
Mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen Thomaskirkossa. Teemme Leipzigissa kiertoajelun, jonka aikana näemme mm. jugendtyylisen Waldstrasse-kortteliston. Kiertoajelun jälkeen tutustumme  kävellen Leipzigin  vanhaan kaupunkiin. Käynti Thomaskirkossa, mikä oli Bachin tärkein vaikutuspaikka ja Nikolainkirkossa, mistä rauhanomaiset mielenosoitukset saivat alkunsa.
Iltapäivällä omaa aikaa, mahdollisuus käydä museoissa. Lukuisat kahvilat kutsuvat nauttimaan herkullisista saksalaisista täytekakuista ja leivoksista. Saksan vanhin ja kuuluisin kahvila  on Arabisches Coffe Baum, jonka yhteydessä on  myös kahvimuseo.

6.päivä
Wittenberg
Paluumatkalla Berliiniin tutustumme lähemmin Lutherstadt Wittenbergiin. Täällä Luther vaikutti suurimman osan elämästään ja Wittenbergin linnankirkon oveen hän naulasi kuuluisat 95 teesiään anekauppaa vastaan. Tämä kirkko tulee olemaan reformaation juhlavuoden keskeisin juhlapaikka. Alkuperäinen teesiovi vaurioitui 7-vuotisen sodan aikana 1700-luvulla ja nykyinen ovi valettiin pronssista. Kirkossa on myös Lutherin ja Melanchthonin haudat. 
Teesien ääreltä jatkamme Wittenbergin torille ja raatihuoneelle katsomaan mahtavia Lutherin ja Melanchthonin patsaita. Käymme Kaupunginkirkossa, jossa sijaitsee Lucas Cranachin kuuluisa reformaatiota kuvaava alttaritaulu. Jatkamme kävellen Lutherhausiin, joka on Lutherin asuintalo ja suurin reformaatiota käsittelevä museo maailmassa. Museossa on reformaation merkkivuonna  erikoisnäyttely ”95 Menschen - 95 Schätze /  95 henkilöä – 95 aarretta”. Tutustumme näyttelyyn ja museoon opastetulla kierroksella. Nautimme matkan päätöslounaan ja kahvit lähellä Lutherhaus-museota. Kuljetus Berliiniin, josta iltalento Helsinkiin.

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki – Frankfurt 07.50 – 09.25
Berliini – Helsinki 19.10 – 22.00


Hotellit
Augustiinolaisluostari, Erfurt
Rauhalliset, miellyttävät  vierashuoneet nykyajan mukavuuksin. Huoneet on modernisoitu ja saneerattu täysin vuonna 2015.

Innside Melia****, Leipzig
Uusi hyvätasoinen hotelli keskustassa Thomaskirkkoa vastapäätä. Huoneissa on minibaari, tallelokero, tv, ilmastointi.


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 180 €
• ruokajuomat ja Saksassa yleiset juomarahat