Färsaarilla Atlantin keskellä

Färsaarilla Atlantin keskellä

Kategoria: Luontomatka Risteily
Lisätty: toukokuu 13, 2016

Olen aina ollut kiinnostunut kaukaisista ja hieman karuista paikoista, niinpä olin innoissani mahdollisuudesta lähteä Färsaarille, kauas Atlantin valtameren keskelle.

Saaret sijaitsevat Atlantilla Islannin ja Skotlannin välissä. Saaria on 18 – niistä suurin on Streymoy, missä myös pääkaupunki Tórshavn sijaitsee. Färsaaret kuuluu Tanskalle, mutta sillä on oma hallintonsa, lippunsa sekä rahansa. Tanskan kruunut käyvät kyllä saarilla maksuvälineenä, rahat ovat samanarvoisia. Asukkaita saarilla on noin 50 000 ja lampaita yli puolet enemmän, noin 120 000! Enempää ei kuulemma enää voi tulla, sillä ruoho loppuisi kesken. Färsaarilla eletään samassa ajassa kuin Brittein saarilla eli kelloa käännetään Suomesta tultaessa kaksi tuntia taaksepäin.

 

Färsaaret

 

Matka alkoi torstaina anivarhain Norwegianin lennolla Kööpenhaminaan, yhteen lempikaupungeistani Euroopassa. Aikainen herätys ei haitannut, koska tiesin ehtiväni hyvin käymään keskustassa lentojen välissä. Kastrupin kentältähän pääsee Köpiksen keskustaan erittäin kätevästi junalla 15 minuutissa. Parissa tunnissa ehtii kävellä esim. kävelykatu Strogetia pitkin Nyhavnin värikkäälle satama-alueelle aamiaiselle – ja takaisin rautatieasemalle eri reittiä.

Färsaarten kansallisen lentoyhtiön, Atlantic Airwaysin, lento Kööpenhaminasta Vagarin kentälle kesti noin 2 tuntia. Kone oli Airbus 319. Atlantic Airways lentää Färsaarille myös mm. Bergenistä. Saarille pääsee myös laivalla esim. Smyril Linella Tanskan Hirtshalsista. Perillä tuli pian selväksi, millaisessa paikassa oltiin. Lampaita nähtiin jo lentokentällä ja lentokenttäbussin reitti Torshavniin läpi vuoriston oli mykistävän hieno! Matkan varrelle osui myös vankila, jolla on varmasti maailman hienoin vankilanäköala. Rakennus on ollut ennen NATOn käytössä.

Hotellihuoneestani oli näkymä merelle, lumipeitteiselle vuorelle ja ruohikolle. Minä hetkenä tahansa olisi lammas voinut tulla ikkunan alle. Foroyar-hotelli oli täysin omassa rauhassaan hieman Torshavnin pienen keskustan ulkopuolella. Färsaarilla on vain muutama hotelli, kaikki pääkaupungissa. Kesäsesongin aikaan on suosittua yöpyä pienissä parin huoneen vierastaloissa.

 

Färsaaret hotelli

Färsaaret hotelli 2

 

Vietin perillä kolme yötä. Torshavnin kaupungin lisäksi ehdin yhdelle kokopäiväretkelle. Lauantain retki vei harvemmin vieraillulle Tindholmurin pikkusaarelle polarcirkel-veneellä. Käveltiin saaren ruohorinteillä ja katseltiin upeita maisemia ja lampaita. Täältä näki hyvin yhden Färsaarten suosituimmista vierailukohteista – Mykineksen saaren, jonne mennään katsomaan etenkin lintuja. Säätila vaihteli nopeasti – auringonpaisteessa oli hyvinkin lämmin, mutta jo kohta taivaalta satoi raekuuro. Kerrospukeutuminen kannatti! Ajettiin rib-veneellä jyrkkäreunaisen saaren ympäri ja käytiin luolassa, missä paikallisoppaamme lauloi färsaarelaisen perinnelaulun, ääni kaikui upeasti luolassa. Ennen paluumatkaa Torshavniin saatiin tuoreet lohimaistiaiset pienessä vierastalossa ja pysähdyttiin erään pikkukylän kirkossa sekä hienolla Gasadalurin vesiputouksella.

 

Färsaaret

Färsaaret 2

 

Lauantai-iltana mentiin pikkuporukalla syömään sushia. Färsaarilta toimitetaan kalaa sushiravintoloihin ympäri maailman – niinpä on ihan must syödä sushia täällä. Ravintola ”Etika” oli pieni ja trendikäs, ruoka erinomaista. 14 sushipalan annos maksoi 199 DKK eli noin 27 EUR. Halpaahan se ei siis ollut, mutta annos oli reilu ja kala todella tuoretta ja hyvää. Torshavnin keskustasta löytyy sushi-ravintolan lisäksi tietysti kalaravintola, yksi hieman fiinimpi paikka, suosittu pizzapaikka, pari kahvilaa ja muutama baari. Färsaarilta tulee hyvää musiikkia – kannattaa vilkaista baariin, jos siellä sattuisi olemaan livebändi! Minä pääsinkin kuuntelemaan hyviä esiintyjiä – mieleen jäi Jogvan, joka on ollut mukana X-Factor-ohjelmassa.

Sunnuntaina aamupäivällä ehdin vielä opastetulle kävelykierrokselle Torshavnin pienessä keskustassa. Kierroksella opin muun muassa, että söpöt aiemmin valokuvaamani punaiset tuvat olivatkin hallintorakennuksia! Vappupäivä ei näkynyt muutoin kuin että Färsaarten lippuja liehui vähän useammissa saloissa. Iltapäivällä olisi kuulemma ollut jokin vapputapahtuma, mutta silloin olin jo matkalla lentokentälle.

 

Torshavn  Torshavn2

 

Pitkä viikonloppu oli pikkuraapaisu mielettömästä kohteesta. En malta odottaa, että pääsen sinne uudestaan tutkimaan saaria tarkemmin – omaan tahtiin. Allekirjoitan täysin Visit Faroe Islands -matkailutoimiston sloganin: ”The Faroe Islands – Unspoiled, Unexplored, Unbelievable”.

 

Färsaaret

Marja-Liisa Huttunen