Joulu Budapestissa

Joulu Budapestissa

Kategoria: Joulumatka Kulttuurimatka
Lisätty: marraskuu 17, 2015

Budapest on tulvillaan joulutoreja; suurin ja laajin niistä avataan keskustassa Vörösmarty-aukiolla marraskuun puolivälin paikkeilla. Joulutoreilla pääosassa ovat ostokset, herkut, musiikkiesitykset ja näyttävät jouluvalot. Unkarilaiset pitävät koristeellisesta ja värikkäästä joulutunnelmasta, joten kynttilöitä, lyhtyjä, joulukoristeita, jouluisia käsitöitä, kodintekstiilejä ja astioita onkin markkinoilla runsaasti.

Joulumarkkinoilla myytäviä sesongin herkkuja ovat paahdetut kastanjat, kürtőskalács eli rullapulla ja hunajaiset piparkakut, jotka on koristeltu sellaisella taidolla ja kärsivällisyydellä, että niitä on sääli haukata. Joulutorin kävijöitä lämmittää hehkuviini ja muut kuumat juomat kuten tuoksuvan mausteinen voiviski ja yrttinen ”jouluhiprakka”, jossa on pohjana Becherovka-likööriä. Suuremman nälän yllättäessä ulkona voi haukata kaalikääryleitä, makkaroita tai lángosia, hörppiä gulassia tai papukeittoa.

Flickr Creative Commons/Andrey Pshenichny

Flickr Creative Commons/Andrey Pshenichny

Unkarin jouluperinteissä sekoittuvat vanhat keskieurooppalaiset tavat ja uskonnolliset perinteet. Kilteille lapsille joulualusaika on rattoisaa, sillä ensimmäiset lahjat saadaan jo 6.12. Lapset laittavat kenkänsä ikkunalaudalle valmiiksi, kun unkarilainen joulupukki Mikulás liikkuu ja täyttää kengät suklaalla ja makeisilla. Mikulásilla ei ole muoria eikä aisaparina liikkuvaa tonttua, vaan hyvän pukin vastaparina joulun perinteissä huseeraa Krampusz, pukinsorkkainen, pitkäkielinen paholaishahmo, joka rankaisee ja piinaa tuhmia lapsia ilkeillä tempuillaan. Lahjoja tulee vielä jouluaattonakin, mutta silloin ne tuo kuusen alle Jézuska, Jeesus-lapsi.

Flickr Creative Commons/Dave

Flickr Creative Commons/Dave

Unkarilaisen kodin sydän on keittiö, ja sen ominaistuoksu on sekoitus paprikaa ja paistinrasvaa.  Unkarilainen mieto paprikajauhe on heleänpunaista, tuoksuvaa ja makeaa, ja se antaa ruualle kauniin värin ja maun ja sen ominaisen herkullisen tuoksun, jonka aistii jo kaukaa. Unkarilainen emäntä ei annostele Kalocsan peltojen punaista kultaa hyppysittäin, vaan sitä ammennetaan ennemminkin kauhalla. Joulun maut ja tuoksut tuovat jokapäiväiseen mausteiseen ruokavalioon hurmaavan lisän. Joulunajan ruokalista ei ole kiveen kirjoitettu, mutta täytetty kalkkuna ja katoliseen perinteeseen kuuluva joulukala karppi ovat yleisiä Unkarissakin. Karppia syödään täytettynä uunikalana, paistettuina fileinä tai keittona kauniin syvänpunaisen liemen kera.

Joulunajan klassinen herkku Unkarissa on bejgli, rullaleivonnainen, joka täytetään unikonsiemenillä, kastanjoilla tai saksanpähkinöillä. Joulunaikana myydään koristeellisia suklaakonvehteja Szaloncukor, joita käytetään perinteisinä joulukuusen koristeina. Herkuttelun ja ostosten lisäksi joulunalus- tunnelmasta voi nauttia Budapestin kirkoissa osallistumalla urkukonsertteihin, jumalanpalveluksiin tai voi vain ihastella kauniita seimiasetelmia ja kirkkojen rauhoittavaa arkkitehtuuria.

Päivi Kettunen

Flickr Creative Commons/Andrey Pshenichny

Flickr Creative Commons/Andrey Pshenichny

 

 

Pääkuva: Flickr Creative Commons/Top Budapest