Mekongin delta, Đồng bằng Sông Cửu Long, eli ‘Yhdeksän lohikäärmeen joen suistomaa’

Mekongin delta, Đồng bằng Sông Cửu Long, eli ‘Yhdeksän lohikäärmeen joen suistomaa’

Kategoria: Asiantuntijaoppaat Kaukomatka
Lisätty: syyskuu 13, 2013

Suomi kuuluu niihin harvoihin maihin, jonka kansalaiset pääsevät pariksi viikoksi Vietnamiin ilman viisumia ja tämä herättää aina huomiota maahantulomuodollisuuksissa, se on vähän kuin ystävät tulisivat kylään!

Lomalinjan Vietnamin kiertomatka on mielenkiintoinen ja nopea katsaus maahan pohjoisesta etelään ja upeita kohteita on toinen toisensa perään.

Yksi hienoimmista on mahtavan Mekong-virran delta eli suistomaa, jossa vierailemme matkamme loppuvaiheessa.

Mekongin_retki Mekongin_retki_2

Mekong kuuluu maailman suurjokiin, sen tarkkaa pituutta ei kukaan tiedä, sillä sen alkupää sijaitsee Tiibetin ylängöillä lähes kulkukelvottomassa maastossa, jossa risteilee lukemattomia pikkujokia. Arviot kuitenkin vaihtelevat 4 300 ja 4 900 km välillä.

Joen varrelle jäävät Thaimaa, Kambodza, Laos, Kiina, Myanmar ja Vietnam, eli se on todellinen Kaakkois-Aasian elämänlanka.

Mekongin deltan retkemme on täynnä värikkäitä ja eksoottisia kuvauskohteita, joten kannattaa ottaa tarpeeksi muistikortteja kameraan, niitä ei aina saa juuri silloin kun niitä tarvitsee.

Ajamme omalla bussilla, käyttämämme kalusto on hyvää kansainvälistä tasoa, ilmastointi jne. Ajoaikaa hotellista Mekongin deltalle on parisen tuntia hyvää tietä pitkin ja näemme aluksi kanavan varrella kauppiaiden veneitä, he ovat tuoneet toreille ja halleihin myytäväksi mereneläviä, hedelmiä, vihanneksia ja viljaa – delta on maan todellinen ruoka-aitta. Aikaisemmin sitä pidettiin vähän takapajulana, mutta nyt kaikki on muuttunut, päätiet ovat hyviä, komeita siltoja on rakennettu ja selvästi näkee että reittimme varrella olevien kaupunkien ja kylien elintaso kasvaa kohisten.

Vietnamilainen oppaamme on todennäköisesti sama viehättävä nuori nainen, kuin viime keväänäkin. Hänen lapsuudenkotinsa on deltan alueella – siellä hänen vanhempansa viljelevät edelleen ekologisesti kasvatettuja vihanneksia ja hedelmiä. Ekologisuus on nouseva asia ja tulevaisuudessa hekin uskovat tienaavansa sillä enemmän kuin perinteiset viljelijät. Paikalliset oppaat ovat uskomattomia tietolähteitä ja heiltä me saamme kuulla mielenkiintoisia asioita, he eivät pelkästään kerro meille nähtävyyksistä, vaan yhteistyössä me välitämme teille myös tietoa tavallisten ihmisten elämästä ennen ja nyt, heidän iloistaan ja suruistaan.

Vietnam_punainen_bussi Vietnam_Mekong_retken_opas

Viljavaa suistomaata halkoo usea Mekongin haara ja me nousemme täällä satamassa jokiveneeseen ja vierailemme ensimmäiseksi perinteisessä tiilitehtaassa, joka toimii edelleen samoin kuin vuosisatoja sitten, tuntuu aivan kuin olisi muinaisessa Egyptissä! Alkeellisia tehtaita oli aikoinaan kymmenittäin, mutta nykyään enää vain muutamia.

Vietnam_Mekong_veneessa Vietnam_Mekong_tiilitehdas

Toisessa vierailukohteessa näemme mitä kaikkea kookospähkinästä voi tehdä, poltettavaa haketta, tarve-esineitä, palmuöljyä ja jopa erilaisia makeisia.

Vietnam_Mekong_kookoskuorma Vietnam_Mekong_kookos

Risteilemme taas mangrove-kasvillisuuden reunustamalla kapealla joella ja nousemme satamassa erikoisiin moottoripyörätakseihin, ja niiden lavalla istuen ajamme paikallisen perheen palmujen katveessa pitämään viehättävään ravintolaan ja syömme maittavan lounaan.

Vietnam_Mekongin_retki Vietnam_Mekong_lounas

Lounaan jälkeen teemme lyhyen kävelyretken palmulehtojen värikkäissä maisemissa paikallisen asutuksen keskellä. Edessä on sitten kapea joenuoma ja siellä nousemme vanhojen naisten melomiin kanootteihin. Naiset puhua pälpättävät koko ajan – ei siitä mitään ymmärrä, mutta hauska sitä on kuunnella ja samalla kuvata joenrannan kasvillisuutta ja värikästä elämää!

Vietnam_Mekong_palmuja Vietnam_Mekong

Sitten taas isompiin laivoihimme, joki suurenee jo todelliseksi vilkasliikenteiseksi virraksi ja saavumme lähtöpaikkaamme, jonka hotellissa voimme käydä virkistäytymässä ennen bussimatkaa takaisin Saigoniin ja hotelliimme.

Mahtava ja kuvauksellinen päivä – retkemme on monipuolinen ja vain meitä varten suunniteltu tutkimusmatka, tavallisten päiväretkien turistit kulkevat kaikki yhdessä ja samoissa paikoissa.

Mekongjoella

Tervetuloa mukaan!

Terveisin Lauri L., asiantuntija-matkaoppaanne

(kuvat: Marja-Liisa Huttunen ja Lauri Lehtovirta)