
Ni hao! Terveisiä Pekkylän kävijöille!
Ykköset…kakkoset…kolmoset…neloset…viitoset. Vieläkö muistatte? Ja missä on herra numero 17?
Tämä oli tuttu aamunavaus ennen siirtymistä bussiin, Taivaallisen rauhan aukiolla, Kesäpalatsissa, Kiinan muurilla ja Dashanzilla kuuden päivän ajan Pekingissä huhtikuussa 2019 Lomalinjan matkalla. Peking näytti juuri silloin parhaita puoliaan. Aurinko paistoi, kukat kukkivat, ruuhkia ei ollut liikaa ja näytti siltä kuin itse Maokin olisi hymyillyt meille siniristilippuja kantaneille suomalaisille Kielletyn kaupungin portilla.
Kielletyn kaupungin historia ulottuu yli 600 vuoden taakse. Muistattehan, että vielä jokunen vuosikymmen sitten Kiellettyyn kaupunkiin luvatta menemisestä seurasi kuolemanrangaistus. Meillä oli onneksi liput ja dokumentit kunnossa – ja onhan noista ajoista toki kulunut jo aikaa.
Viimeinen keisari asui pienessä osassa kaupunkia aina vuoteen 1924 saakka.
Taivaallisen rauhan aukio oli varmasti monille suuri elämys. Onhan se yksi maailman suurimmista aukioista – kenties jopa suurin sen jälkeen, kun sitä vielä laajennettiin vuonna 1959 Kiinan kansantasavallan perustamisen 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Joka aamu ryhdikkään kansanarmeijan sotilaat nostavat lipun salkoon ja laskevat sen alas auringonlaskun aikaan.
Pekingissä on historian ja kulttuurin lisäksi paljon hallintoa. Kaikki on suurta ja mahtavaa – Kansojen kongressin pääsaliinkin mahtuu samanaikaisesti 10 000 ihmistä. Peking erottuu pääkaupunkina kaikista muista Kiinan kaupungeista. Kun talous- ja yritysmaailma ovat paljolti keskittyneet Shanghaihin on Peking poliittisen elämän ja hallinnon keskus. Uusi ”Kielletty kaupunki” sijaitsee aivan sen vanhan lähellä. Siellä asuu maan poliittinen eliitti ja virkamieskunta. Jos sinne yrittää ilman lupaa, seuraa siitäkin – jos ei nyt ihan kuolemanrangaistusta – niin aikakin suuria vaikeuksia.
Myös muurilla sää suosi meitä. Joskus siellä on aivan liian kuuma, joskus liian kylmä tai sitten tuulee ja sataa. Monet saivat kintuissaan tuntea myös kuinka jyrkkiä nousut ja laskut voivat olla. Ajatelkaa, että muurilla järjestetään joka vuosi myös juoksumaraton. Juuri näihin aikoihin, eli toukokuun puolivälissä.
Asuin itse yli 8 vuotta Pekingissä, mutta kävin hyvin usein myös Shanghaissa. Pidin ja pidän Shanghaista paljon. Siellä kaikki tuntui jotenkin vapaammalta ja helpommalta. Mutta Shanghaissa asuvat ystäväni taas pitivät enemmän Pekingistä. Kun kysyin miksi? Niin usein vastaus oli, että ”Teillä on siellä neljä vuodenaikaa ja pääsette jopa hiihtämään. Meillä täällä on kesäisin liian kuumaa ja kosteaa ja talvella vain sataa ja sataa.”
Mikähän teille matkalla mukana olleille jäi retkestämme parhaiten mieleen? Käynti Mutianyun muurilla? Akrobaattiesitys? Pekingin ooppera? Ankkaravintola? Olympiastadion? Hutongit? Kesäpalatsi? Vai kenties moderni Peking ja Dashanzin taidealue? Vai shoppailu?
Minulle jäi parhaiten mieleen se kiinnostus, jota osoititte kaikkialla aivan pienimpiä yksityiskohtia myöten. Täytyy rehellisesti myöntää, että pääni kovalevy raksutti välillä tyhjää. Ja tietoja piti tarkistaa illalla hotellihuoneessa. Mutta opin itsekin tavattoman paljon! Mm. rakentamisesta, kasvikunnasta, eläinkunnasta jne. Muutenkin ryhmä oli tavattoman mukava! Olisi hauska nähdä teitä kaikkia vielä uudemman kerran. Yhteen ryhmän jäseneen törmäsinkin sattumalta äskettäin Tallinnan vanhassa kaupungissa. Vaimoni Jinlan hihkaisi, että hei tuolla on tuo sinun ystäväsi Pekingistä!
Terveisin Petri
P.S. Ohessa muutama kuva, joita Jinlan nappasi, silloin kun hänet vapautettiin lipunkantajan velvoitteista. Hän lähettää teille kaikille myös paljon terveisiä!
***
Kirjoittaja on Lomalinjan asiantuntijaopas Petri Saraste – tunnettu ja palkittu journalisti, joka on työskennellyt kirjeenvaihtajana lähes parin vuosikymmenen ajan eri puolilla maailmaa. Kiinassa hän työskenteli vuosina 2005-2013. Petri Sarasteen matkassa Pekingiin -matkalla tutustutaan kaupungin tunnettuihin nähtävyyksiin ja kurkistetaan vähän syvemmälle kiinalaiseen kulttuuriin. Kaupunkia esitellessään Petri kertoo myös millaista Pekingissä oli asua ja työskennellä, ja kuinka hän selviytyi kulttuurishokista.
Petri Sarasteen matkassa Peking – seuraava lähtö 2.-9.10.2019 >> Tutustu matkaan >>
Kommentit