Pyöräillen pääset sinne minne et kävellen jaksa, etkä autolla mahdu!

Pyöräillen pääset sinne minne et kävellen jaksa, etkä autolla mahdu!

Kategoria: Aktiivimatka
Lisätty: heinäkuu 11, 2014

Toukokuun alussa 2014 polkaistiin Hollannin pyöräilymatka Pohjanmeren rannikon tuntumassa. Parikymmenhenkinen ryhmämme pyöräili ensimmäisen päivän yhtenä letkana. Loppuajalle päädyimme jakautumaan kahteen ryhmään, toista ryhmää johdatteli paikallisoppaamme Jacob ”Cok” Verhoef ja toista matkanjohtaja Anu Anttila. Päivittäiset kilometrit taittuivat maisemia tutkaillessa, hengähdystaukoja pidettiin ryhmien pyöräilyvauhtiin suhteutettuna ja sen mukaan mitä matkan varrella näkyi.


Pyöräilyn haasteet ja riemut
Olimme hädin tuskin ensimmäisenä iltana ehtineet perille kun jo saimme pyörämme ja pääsimme hotellin kulmalla kokeilemaan ajokkejamme. Osalle perinteisen hollantilaisen pyörän hieman pysty ajoasento ja leveä satula tulivat yllätyksenä, mutta orientoidumme asiaan ajattelemalla että ”tämähän on kuin nojatuolissa istuisi ja pyöräilisi”. Myös käsijarrut vaativat muutamilta totuttelua, mutta yhtä kaikki mainiot menopelit nimenomaan maisemapyöräilyyn.

hollanti_pyoraily_2

Matkan varrella sattui muutamia muksahduksia, joista onneksi selvittiin mustelmilla ja kolotuksilla. Puoli kilometriä ennen viimeisen pyöräilypäivän päättymistä puhkesi pyöränkumi, ainoa tekninen ongelmamme matkalla. Sää oli keväisen vaihteleva, kuin ihmeen kaupalla säästyimme lähes kokonaan sateelta. Vain vajaat pari tuntia jouduimme sonnustautumaan sadevaatteisiin, joilla pärjäsimme hyvin – onneksi sade yllätti meidät vasta pyöräilypäivän lopuksi. Poikkeuksellisen kova tuuli oli ilonamme ja toisaalta  riesanamme jokaisena päivänä. Parhaimmillaan satulassa pystyi melkein vain istuskelemaan ja myötätuuli vei elämässä kevyesti eteenpäin. Hieman työläitä olivat sivutuulet, jotka välillä yrittivät molskahduttaa meitä lukuisiin kanaaleihin. Viimeisenä pyöräilypäivänä jouduimme kaikkein kovimman vastatuulen riepottamaksi ja alkoi vaikuttaa siltä että pitää polkea lujaa, jotta pysyy edes paikallaan…

hollanti_pyoraily_3

Juustotilan herkkuja
Hollantia ei voi ohittaa maistamatta gouda-juustoa. Ensimmäisen päivän kohokohtamme oli Karin ja Sjaak Van Veenin sydämellä hoitama juustotila. Satavuotias tila on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle ja saimme perusteellisen selvityksen niin Van Veenin perheestä, karjanhoidosta kuin juuston valmistuksesta. Tilan erikoisuutena ovat tulppaanin, sydämen ja vaakunan muotoiset juustot, joita lähti ryhmämme matkaan kilokaupalla. Oppaanamme toiminut Karin muisteli suurella kunnioituksella kuningatar Beatrixin vierailua tilalla v. 2003. Toinen ylpeyden aihe on nykyisen kuninkaan, Willem-Aleksanderin vain harvoille kriteerit täyttäville yrityksille myöntämä kunniamaininta “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”, josta on todisteena arvokas vaakuna juustolan seinällä. Van Veenien tila on ensimmäinen maatalousyritys jolle kyseinen liike-elämän kunniamaininta on myönnetty, pitkän paperisodan ja kontrollien tuloksena.

hollanti_pyoraily_4

Keukenhofin tulppaanipuisto
Kevät oli Hollannissa ollut poikkeuksellisen varhainen, maaliskuussa oli jo nautittu 25 asteen helteistä. Tulppaanipelloille lämpöaalto oli valitettavasti tehnyt tehtävänsä ja ne olivat poikkeuksellisesti jo tyhjillään. Mutta Keukenhofin 32 hehtaarin puisto oli vielä täysissä voimissaan ja pääsimme nauttimaan kukkaloistosta. Tuhansien tulppaanien meri tekee vaikutuksen jokaiseen kukkien ystävään.

hollanti_pyoraily_5

Pohjanmeren dyynit ja Haag
Kolmannen pyöräilypäivän aamupäivä sujui merellisissä merkeissä Pohjanmeren dyyneillä. Kävimme rannalla toteamassa että rantasesonki oli hyytynyt lämpöisen maaliskuun jälkeen, eikä veden lämpötila houkutellut meitäkään uimaan. Dyynialue on luonnonpuistoaluetta, joka on runsasta niin eläimistöltään kuin linnustoltaan. Lintujen heleä laulukonsertti kevensi matkantekoamme, niin täällä kun muutamilla metsäosuuksilla. Hallintokaupunki Haagin pääkohteemme oli Panorama Mesdag, joka on Hollannin suurin taideteos. Mitoiltaan se on 120m x 14m kokoinen maalaus, joka elää ja muuttuu luonnonvalon mukaan. Mikään valokuva tai kuvaus ei tee oikeutta harvinaisen upealle työlle, jokaisen on koettava se itse. Mikä hienointa, se on sävyiltään pilvisenä päivänä aivan toisenlainen elämys kuin aurinkoisena päivänä, jos kävit tänään et voi tietää miltä se näyttää huomenna.

hollanti_pyoraily_6

Delft ja maailmankuulu posliini
Viimeisen päivän pyöräilyt päätimme Delftin posliinitehtaan pihaan. Opastetulla kierroksella asiantunteva oppaamme Hannie piti tulkkina toimineen matkanjohtajan tiukassa kurissa, oli ehdottomasti kiellettyä laverrella asioista yhtään enempää mitä Hannie kertoi… Jälleen kerran säiden haltija oli puolellamme, tehdaskierroksen aikana aurinkoinen taivas muuttui synkkääkin synkemmäksi ja kun olimme lähdössä Delftin keskustaan, vettä ja rakeita tuli taivaan täydeltä. Maltoimme odottaa hetken ja todistetusti sää Hollannissa vaihtelee nopeasti. Kirkastuvassa säässä lähdimme vartin päästä liikkeelle ja nautimme upeasta auringosta historiallisessa Delftin keskustassa. Kotimatkan Leideniin taitoimme junalla ja juuri kun olimme päässeet hotellille taivas synkkeni taas ja kaatosade raikasti jälleen maailmaa.

hollanti_pyoraily_7

Ryhmämme palasi Suomeen äitienpäivän aattona, monta kilometriä rikkaampana. Viikon kestänyt leikkimielinen tuulimyllykilpailu sai viimeisenä iltana arvoisensa voittajan Merjan, jonka vastaus 42 oli täsmälleen oikein – hämmästyttävän hieno suoritus, onnittelut vielä kerran! Siltä varalta että kilpailu on ohjelmassa tulevilla reissuilla, yksityiskohdat säilykööt ryhmämme yhteisenä salaisuutena.

Liikunnallinen loma tekee hyvää koko kropalle, ja vie myös kulttuurielämykset sekä nähtävyyksien kokemiset omalle tasolleen. Satulassa kuljetaan kaikki aistit avoimina, fyysiset ponnistukset yhdistettynä monipuolisiin henkisiin elämyksiin ovat jotain mitä voi suositella jokaiselle, oman kunnon sallimissa rajoissa.

Hyppää pyörän selkään ja tule mukaan tuleville pyöräilymatkoille!

Terveisin pyöräilevä matkanjohtajasi,

Anu Anttila