Ranskan Rivieralla

Ranskan Rivieralla

Kategoria: Aktiivimatka Kulttuurimatka
Lisätty: helmikuu 4, 2016

Tunnetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuvan Louis Armstrongin laulunsanat La Vie en Rose -kappaleesta kuvastaa hyvin Ranskan Rivieran elämistyyliä.  Hakiessasi rentoa, hyväntuulista ja joustavalla aikataululla menevää paikkaa Nizza on sinun kohteesi. Lentokenttä on vain 6 kilometrin matkan päässä ja muutenkin kaikki Nizzassa on lähellä.

Auringonsäteet saavuttavat varhain aamulla ja päivä alkaa energisenä. Kaupunki on hiljainen ja levollinen. Kävellessäni pitkin kapeita katuja aamukahvin tuoksu leijuu ilmassa. Astuessani paikalliseen pátisserieen eli leipomoon iloinen Bonjour tervehdys kaikuu tiskin takaa. Valinnan paikka, ottaisinko suklaacroissantin vai ihan tavallisen. Istun hetken päästä onnellisena pienellä terassilla kahvini ja croissanttini kanssa. Aamuni ei voi enää alkaa paremmin. Kesähattu päässä päivän voi viettää melkeinpä miten vain. Voi nautiskella säästä ja meren kohinasta vaikka rantabulevardilla istuen. Jos taas museoihin on innostusta, niitäkin löytyy ihan keskusta-alueelta.

Lyhyiden ajomatkojen päästä löytyy kuvankauniita pikkukyliä ja ihastuttavia rantoja. Ezen kylä Monacon ja Nizzan välissä, jossa vanhan kaupungin alueella on hyvin vaikuttava Chateau Eza. Ezen linna, joka on sittemmin muutettu mm. luksushotelliksi ja ravintoloiksi. Linnan ympärillä kulkee ihastuttavia historiaa huokuvia pikkukujia. Päivämatkaksi erittäin hyvä kohde.

Promenade de Anglais on Nizzan tunnetuimpia rantakatuja. Lentokentältä suoraan keskustaan kulkeva bulevardi ylellisine hotelleineen ja toinen toistaan vaikuttavimpia ravintoloiden kanssa mieleenpainuva. Päivä menee säästä nauttien ja illalla suuntaan ulos syömään. Ruoan laatu on erinomaista. Testailin joka ilta erilaisia ravintoloita, jotta sain mahdollisimman laajan kuvan ranskalaisesta keittiöstä. Kuuluisimpiin ravintoloihin Nizzan keskustassa kuuluva La Petite Maison on joka ilta ääriään myöten täynnä. Pöydästä pöytään siirtyvät ilahduttavat muusikot siivittävät illan kulkua ja iloinen ilmapiiri on silmin nähtävissä. Saatat illan aikana myös törmätä Nizzassa lomaileviin musiikkimaailman/urheilumaailman henkilöihin. Rosé-viini on ainakin Nizzassa usein yksi pääjuomista. Viileätä Roséta ja hyvää seuraa kera täydellisen illallisen. Tätä on hyvä elämä. Ranskalaiset ovat hyvin kohteliaita, joten on tärkeätä muistaa kiittää ja pyytää kauniisti. Merci ja sil vous plait ovat tavallisimpia sanoja, joita kuulee hyvin paljon.

Illan kääntyessä yöhön yöelämä kukoistaa joka paikassa. Katumuusikoiden esiintymisestä voi nauttia rantabulevardilla tai voi suunnata vaikka jäätelölle, joka näin pohjoismaalaiselta tuntui aluksi hassulta, mutta, kun lämpötila hipoo myös yöllä kolmeakymmentä astetta, jäätelö on täydellinen viilentäjä. Jäätelökioskeja on useita. Joissakin paikoissa on jopa 100 eri vaihtoehtoa. Ja se maku ah se pitää kokea. Yökerhojakin löytyy kuten mistä tahansa rantakohteesta. Ranskalaisten ulkona käynti on kuitenkin enemmän sosiaalista kanssakäymistä kuin drinkki drinkin jälkeen ottamista. Oli mielenkiintoista huomata, että lapset ovat ulkona paljon myöhempään, joka alkuun tuntui hassulta verrattuna suomalaiseen kulttuuriin ja perheen kanssa vietetään aikaan mahdollisimman paljon.

Olen täynnä herkullisia ruoka-annoksia ja makeita jäätelöitä. Ihoni on saanut ihanan päivetyksen ja mieleni on rentoutunut ja stressitön. Kyllä tänne voisi jäädä..

Janica Rekola
Pilatesohjaaja Nizzan ja Budapestin matkoilla

Ranskan_Riviera_1