Sotahistorialliset matkat saivat uuden merkityksen Suomen juhlavuonna

Sotahistorialliset matkat saivat uuden merkityksen Suomen juhlavuonna

Kategoria: Sotahistoria
Lisätty: tammikuu 26, 2018

 

Lomalinjan sotahistorialliset matkat vievät mukaan lähtijät aidoille Suomen sotien taistelu- ja tapahtumapaikoille. Professori Martti Turtola kulkee matkaajien mukana asiantuntijaoppaan roolissa Karjalan kannaksella, Laatokalla ja Murmanskissa.

– Suhtaudun tehtävääni erittäin kunnianhimoisesti ja samalla nöyrästi. Olen itsekin oppinut valtavasti lisää, sillä mukana on monesti ihmisiä, jotka tuntevat vaikkapa tietyn taistelun läpikotaisin, Turtola kuvaa matkojen pohjatonta antia.

Matkaajien motiivit ovat moninaiset: veteraanien lapset ja lapsenlapset tahtovat etsiä ja kulkea vanhempiensa ja isovanhempiensa jalanjälkiä, joku toinen taas on kovan luokan historiaharrastaja. Sotahistoriallisten matkojen anti on niin monipuolinen, että siitä riittää ammennettavaa jokaiseen tarpeeseen.

– Mittasuhteet tulevat monelle yllätyksenä. Kannaksella kaikki on kovin lähellä ja Pietarikin oli aikoinaan aivan rajamme takana. Itä-Karjalaa kohti kuljettaessa välimatkat taas kasvavat todella isoiksi.

Yhteistä kaikille vierailtaville paikoille on se, että jalkojen alla on juuri se sama tanner, jolla satavuotiaan isänmaamme kohtalo on oikeasti ratkaistu. Se hiljentää ja tuo asioihin uutta perspektiiviä.

SUOMI 100, MANNERHEIM 150

Martti Turtolan kiinnostus sotahistoriaan kumpuaa kotoa. Vanhemmat lukivat paljon historiaa, jonka lisäksi isä oli taistellut rintamalla kahdessa sodassa ja äiti palvellut lottana.

– En itse syntynyt sota-aikaan, mutta kasvoin sodan varjossa.

Pienenä istutettu siemen on versonut moneksi, viimeksi Mannerheimista kertovaksi teokseksi. Ylipäällikön syntymästä tuli Suomen juhlavuonna kuluneeksi 150 vuotta.

– Mannerheimin merkitys itsenäisyydellemme on luonnollisesti suuri, mutta hänet pitää nähdä inhimillisenä ihmisenä vikoineen päivineen, Turtola lopettaa.

Professori Martti Turtola on Lomalinjan asiantuntijaopas. Hänen matkassaan voi lähteä Murmanskiin, Karjalan Kannakselle ja Laatokan ympäri.

>> Tutustu Lomalinjan sotahistoriallisiin matkoihin:

>> Tutustu Lomalinjan asiantuntijaoppaaseen Martti Turtolaan ja hänen matkoihinsa:

Verinen vuosi 1918 Tampereella kiinnostaa – Lomalinjan supersuositut 1918 -teemamatkat saavat sittenkin jatkoa

Historioitsijat Teemu Keskisarja ja Eeva Tammi  johdattavat Kohti Tamperetta -teemalla nyt Tampereen pohjoisiin naapurikuntiin.

 – Lähdemme Tampereelta pohjoiseen katsomaan niitä paikkoja, joissa tapahtui sodan kannalta merkittäviä asioita ennen Tampereen taisteluita, selventää Eeva Tammi.

>> Tutustu Lomalinjan asiantuntijaoppaaseen, sotahistorioitsija Teemu Keskisarjaan, ja hänen teemamatkoihinsa:
>> Lähde mukaan Lomalinjan ja Moron lukijamatkoille:
Lue Moron artikkeli kokonaisuudessaan tästä:
Lue lisää Teemu Keskisarjasta ja Suomen sotahistoriasta ET-lehdestä: