Rauli Virtasen matkassa - Bhutanin kiertomatka 23.9.-3.10.2020

Delhi - Thimphu - Punakha - Paro

Ukkoslohikäärmeen maa - luostarilinnoituksia, lumihuippuisia vuoria ja vehreitä jokilaaksoja

Matka pieneen ja eristyneeseen Bhutaniin on ”kerran elämässä” -kokemus. Omatoimimatkustusta Bhutaniin on rajoitettu, jotta maan himalajanbuddhalainen kulttuuri säilyisi. Intian ja Kiinan välissä sijaitseva Bhutan on Himalajan ainoa itsenäisenä säilynyt kuningaskunta, jonka vaiheikkaasta historiasta on jäljellä mm. vaikuttavia linnoituksia, eli dzongeja.

Matka osuu sopivasti Bhutanin suosituimman festivaalin, Thimphu Tshechun aikaan. Tuo värikäs juhla pääkaupunki Thimphussa on huikea elämys. Matkalla vehreään Punakhan laaksoon ihaillaan Himalajan huippuja. Lopuksi tutustutaan Paron ympäristöön ja huikealla kallionkielekkeellä sijaitsevaan Tiikerinpesäluostariin.

Bhutaniin lennetään Intian Delhistä, jossa yövytään ja katsellaan nähtävyyksiä. Matkan aikana Rauli Virtanen avaa Bhutanin ja Himalajan alueen historiaa luennoilla.

Asiantuntijan matkassa 

Virtanen Rauli

Virtanen Rauli, asiantuntijaluennoitsija

Rauli Virtanen on maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa (194) käynyt ulkomaantoimittaja. Hän on kirjoittanut kuusi tietokirjaa ja toiminut Tampereen yliopis ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

  • reittilennot turistiluokassa
  • majoitus kahden hengen huoneessa
  • ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset ja retket
  • palvelumaksut paikallisoppaille ja kuljettajille
  • Rauli Virtasen opastus ja asiantuntijaluennot
  • Intian ja Bhutanin viisumit

3 898 €

 


Ilmastokompensoi matkasi

www.hopefund.fi/kompensoimatkasi

• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 23.9.
Finnairin suora lento Helsingistä Delhiin, Intiaan.

2. päivä, 24.9.
Uusi Delhi
Saapuminen Delhiin aamulla ja kuljetus hotellille. Aamiaisen jälkeen lepoaikaa ennen iltapäivän kiertoajelua Uuden Delhin puolella. Nähdään Raj Ghat, Gandhin muistomerkki, ja ajetaan vaikuttavan India Gate -portin ja parlamenttitalon ohi. Nähdään myös kaunis indo-persialaistyylinen Humayunin hautamonumentti. (A, P)

3. päivä, 25.9.
Saapuminen Bhutaniin
Päivän ajomatka Paro - Thimphu 55 km, n. 1,5 h
Lähtö Delhin lentokentälle, josta reilun 2 h lento Bhutanin Paroon lähelle Himalajan vuoristoa. Nyt vastassa on puhdas ja raikas vuoristoilma. Yhteisen lounaan jälkeen matka jatkuu bussilla Parojokea seuraten kohti pääkaupunkia, Thimphua. Pysähdytään Paro- ja Thimphujokien yhtymäkohdassa Chuzomissa. Nautitaan kauniista jokimaisemista, katsellaan kyliä, riisipeltoja ja hedelmätarhoja. Saavutaan Thimphuun, joka on sekoitus nykyaikaa ja historiaa. Reilun 100 000 asukkaan Thimphu on pääkaupunki, jossa ei ole liikennevaloja. Se sijaitsee 2 320 m korkeudessa. Majoittuminen hotelliin. Ennen illallista jo 1980-luvulla Bhutanissa reportaasimatkalla käyneen Rauli Virtasen luento. (A, L, P)

4. päivä, 26.9.
Thimphu Tshechu -festivaali
Aamiaisen jälkeen lähdetään katsomaan värikästä Thimphu Tshechu -festivaalia, joka järjestetään Tashichho Dzongin luostarilinnoituksen aukiolla. Munkit ja asukkaat ovat pukeutuneet koristeellisiin ja värikkäisiin asuihin ja naamioihin. Jokaisella tanssiesityksellä on symbolinen merkitys. Bhutanissa järjestetään paljon festivaaleja, joista Thimphu Tshechu on kaikkein suurin. Festivaaleihin osallistumisen uskotaan puhdistavan sielua ja syntejä sekä torjuvan pahoja henkiä. Vuosittaiset festivaalit ovat myös tärkeitä sosiaalisia kokoontumisia, jotka tuovat tauon päivittäiseen arkeen. Päivän aikana vieraillaan myös Trashi Chho Dzongissa, ”loistavan uskonnon linnoituksessa”, jossa sijaitsee kuninkaan valtaistuinsali. Se rakennettiin vuonna 1641 ja uudelleen 1960-luvulla perinteisellä bhutanilaisella tavalla ilman nauloja tai arkkitehtisuunnittelua. (A, L, P)

5. päivä, 27.9.
Vierailuja Thimphussa
Aamiaisen jälkeen käydään Bhutanin kolmannen kuninkaan rakennuttamalla temppelillä. Kuningas Jigme Dorji Wangchuk, jota pidetään modernin Bhutanin isänä, halusi pystyttää monumentin maailmanrauhalle. Tänä päivänä temppeli on myös hänen muistomerkkinsä. Kauniin, kultaisilla yksityiskohdilla koristellun temppelin ympärillä on jatkuvasti ihmisiä lausumassa mantroja ja pyörittämässä rukousmyllyjä. Käydään katsomassa Thimphu Tshechu -festivaalin toisen päivän ohjelmaa Tendrel Thang -kadulla. Iltapäivällä vieraillaan kuvauksellisessa Tango Goemban luostarissa. Kerrotaan, että yhtenäisen Bhutanin valtion perustaja, lama ja sotilasjohtaja Shabdrung Ngawang Namgyal vieraili täällä vuonna 1616 ja meditoi luolassa lähellä luostaria. Hänen meditaationsa auttoi varmistamaan tunkeutuvan Tiibetin armeijan tappion. Illalla käynti markkinoilla, jonne viljelijät ympäri maata tulevat myymään tuotteitaan. (A, L, P)

6. päivä, 28.9.
Vuoristonäkymiä matkalla Thimphusta Punakhaan
Päivän ajomatka Thimphu - Punakha (Wangdue) 75 km, n. 3 h
Aamulla käydään valtavalla Buddhan patsaalla Kuensel Phodrangin näköalapaikalla. Matka jatkuu kohti Punakhaa. Pysähdytään ihailemaan näkymiä Dochulan solassa (3 080 m). Selkeällä säällä täältä näkyy monta yli 7 000 metriin kohoavaa huippua, joista Bhutanin korkein on Gangkar Puensum (7 570 m). Bhutanin korkein vuori on samalla maailman korkein valloittamaton vuori. Nähdään myös Bhutanin ja Intian välisessä taistelussa kaatuneille sotilaille pystytetyt 108 muistomerkkiä, jotka on rakennettu kolmeen kerrokseen päämonumentin ympärille. Saavutaan Bhutanin vanhaan pääkaupunkiin Punakhaan, joka sijaitsee 1 300 m korkeudella vehreässä laaksossa. Majoittuminen hotelliin. Ennen illallista Rauli Virtasen luento. (A, L, P)

7. päivä, 29.9.
Patikointia Punakhan laaksossa
Lähdetään patikoimaan kohti loisteliasta Khamsum Yulley Namgyalin temppeliä. Sen on ajateltu poistavan kielteisyyttä, edistävän rauhaa sekä tuovan harmoniaa alati muuttuvaan maailmaan. Temppeliltä on hulppeat näkymät jokilaaksoon ja vuoristoon. Sen jälkeen vieraillaan vuonna 1637 rakennetussa Punakha Dzongissa, jota kutsutaan onnellisuuden palatsiksi. Paikka oli aikoinaan Bhutanin uskonnollinen ja hallinnollinen keskus. Opas avaa päivän aikana tätä monimutkaista kulttuuria, joka tuntuu meistä eksoottiselta, mutta on täällä jo pitkään vakiintunut elämäntapa. Iltapäivällä käydään hedelmällisyyden temppelillä. Uskomuksen mukaan lapsettomuudesta kärsiville pariskunnille siunaantuu lapsia, jos he käyvät temppelillä rukoilemassa. Jatketaan polkua pitkin riisipeltojen läpi pieneen Panan kylään, jossa on mahdollisuus kurkistaa paikallisten elämään. Illalla on mahdollisuus tutustua Wangduephodrangin kaupunkiin ja sen markkinoihin. (A, L, P)

8. päivä, 30.9.
Paron nähtävyyksiä
Päivän ajomatka Punakha - Paro 125 km, n. 4 h
Matka jatkuu takaisin kohti Paroa häikäisevien jokilaaksojen halki. Matkan varrella pysähdys Bhutanin vanhimmassa luostarilinnoituksessa Simtokha Dzongissa, vuodelta 1627. Saavutaan Paroon, joka sijaitsee 2 280 m korkeudessa. Vierailu kansallismuseossa, joka sijaitsee entisessä vartiotornissa. Museon laajaan kokoelmaan kuuluu antiikkisia esineitä ja tekstiilejä, mm. buddhalaista thangka-taidetta, aseita ja haarniskoja. Vieraillaan Rinpung Dzongin luostarissa, jolla on pitkä ja kiehtova historia. Ihaillaan näyttäviä seinämaalauksia, jotka kuvaavat buddhalaisuutta. Ennen illallista Rauli Virtasen luento. (A, L, P)

9. päivä, 1.10.
Paro Taktsang - Tiikerin pesä
Varhaisen aamiaisen jälkeen patikoidaan Taktsangin luostarille (noin 5 tunnin edestakainen kävelymatka). Luostari on yksi Bhutanin kuuluisimmista, se sijaitsee kallionkielekkeellä 900 metrin korkeudessa Paron laakson yläpuolella. Taru kertoo, että Guru Rinpoche saapui tähän luostariin tiikerin selässä meditoimaan, ja siksi se on nimetty Tiikerin pesäksi. Luostaria pidetään Bhutanin pyhimpänä paikkana, jokainen bhutanilainen käy siellä ainakin kerran elämässään. Lepohetki hotellilla. Iltapäivällä käydään tiibetiläisten hyökkäyksessä tuhoutuneilla raunioilla. Valtava lumen peittämä vuorien jumala, Chomolhari, nousee eteen kaikessa kauneudessaan raunioita lähestyttäessä. Ihaillaan vielä päivän päätteeksi viehättäviä perinteisiä maataloja ja tavataan paikallisia asukkaita teen tai kahvin ääressä. Matkalla takaisin hotellille pysähdytään Tiibetin kuninkaan, Songtsen Gampon, rakennuttamalla temppelillä. (A, L, P)

10. päivä, 2.10.
Vanha Delhi
Kuljetus Paron lentokentälle ja lento Delhiin. Päivän aikana tutustutaan vanhaan Delhiin riksa-ajelulla Chandni Chowkin sokkeloisella markkina-alueella. Käydään myös valtavan Jama Masjid -moskeijan sisäpihalla, jonne mahtuu 25 000 ihmistä. Yhteisellä illallisella sulatellaan matkan elämyksiä. (A, P)

11. päivä, 3.10.
Lento Helsinkiin.ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Finnair
23.9.  Helsinki - Delhi  20.15 - 05.25 (24.9.)
3.10.  Delhi - Helsinki  09.45 - 14.45

Lisäksi lennot Delhi - Paro - Delhi


Hotellit
Keskitasoiset hotellit
1 yö Delhi, Vivanta Taj tai vastaava
3 yötä Thimphu, Hotel Ariya
2 yötä Punakha (Wangdue), Khuru Resort
2 yötä Paro, Tashi Namgay Resort
1 yö Delhi, Vivanta Taj vastaava


Oheinen hotellin tähtiluokitus perustuu paikalliseen luokitukseen, joka ei ole yhtenevä kaikissa maissa. Luokitus voi antaa liian hyvän kuvan hotellista ja sen palveluista. Käytämme lisäksi Lomalinjan sanallista neliportaista luokitusta (vaatimaton - keskitasoinen – hyvätasoinen – erittäin hyvätasoinen) antaaksemme todenmukaisemman kuvan majoituksesta. Erikoismajoituksiin (mm. lodget, kotimajoitus, luostarit) luokitus ei sovellu. (Lomalinjan matkaehdot, kohta 9.1.)

Lisämaksusta
- yhden hengen huone 240 €


Matkaehdot

MATKAN MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT 2
Varausmaksu 300 €/hlö, eräpäivä 7 vrk varauksesta, nettivarauksissa heti.
Loppumaksun eräpäivä 60 vrk ennen matkaa.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 100 e/hlö
- 59 - 45 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 44 - 31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 25% matkan hinnasta
- 30 - 15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Matkan hinta perustuu 17.10.2019 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Ryhmän minimikoko 15.

Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Intian ja Bhutanin viisumit sisältyvät matkan hintaan.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Matkustaminen -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.