Arvo Tuomisen matkassa Olavi Paavolaisen muistojen Karjala 22.-26.8.2018

Syväsukellus Olavi Paavolaisen mielenmaisemiin Karjalankannaksella, Aunuksessa ja Äänisen rannoilla.
Matkalukemisena Synkkä yksinpuhelu.

Asiantuntijan matkassa 

Tuominen Arvo

Tuominen Arvo, Asiantuntijaopas

Toimittaja Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista. Erityisen hyv ...

Lukijamatka

Suomen Kuvalehti

Suomen Kuvalehti

Ajankohtainen ja puolueeton Suomen Kuvalehti taustoittaa kotimaanja maailman tapahtumat luotettavasti. Maailman tapahtumien, kansainvälisen politiikan ja maapalloistuneen ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

• ohjelman mukaiset bussikuljetukset suomalaisella tilausajobussilla sekä kuljettajan palvelut
• ohjelman mukaiset majoitukset kahden hengen huoneessa
• ohjelman mukaiset ruokailut (4 x aamiainen, 4 x illallinen, 3 x lounas, 2 x retkieväät)
• ohjelman mukaiset tutustumiskäynnit opastuksineen
• ohjelman mukaiset Arvo Tuomisen asiantuntijaopastukset matkalla
• ryhmäviisumi Suomen kansalaisille

996 €

1. päivä
Viipuri, Kivennapa, Raivola, Terijoki
Bussimatka Vaalimaan raja-aseman kautta Viipuriin, missä tehdään kaupunkikierros ja nautitaan lounas ravintola Espilässä. Matka jatkuu Olavi Paavolaisen lapsuuden ja luovuudenmaisemiin Kivennavalle, jossa Paavolaisen kuuluisa Vienola tuhoutui heti talvisodan alettua. Vain lampi on jäljellä. Tämän jälkeen Raivolaan, jossa Paavolainen kävi tapaamassa Edith Södergrania. Paavolainen omisti esikoisteoksensa Nykyaikaa etsimässä Södergranin rakastetulle Hagar Olssonille. Matka jatkuu edelleen Terijoen rannoille, jossa hän viimeisteli mm. Risti ja hakaristi -teoksensa. Illallinen keisarinnan hovineito Anna Vyrubovan datsassa. Yöpyminen hotelli Repinskajassa Kuokkalassa.

2. päivä
Pietari, Syväri, Kuujärvi, Aleksanteri Syväriläisen luostari, Aunus
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Pietarin läpi Syvärille ja Kuujärvelle, jossa nautitaan kenttälounas. Tämän jälkeen Aleksanteri Syväriläisen luostarille ja Aunukseen. Jatkosodan aikana Paavolainen osallistui innolla Aunuksen kylien kuvaamiseen kynällään. Paavolainen myös keräsi Sakari Pälsin mukana alueelta muistoesineitä ja ikoneja kansallismuseon kokoelmiin, joissa ne ovat yhä edelleen tallessa. Majoittuminen ja illallinen Pitkärannassa.

3. päivä
Nurmoila, Prääsä, Petroskoi (Äänislinna)
Aamiaisen jälkeen ajo Nurmoilaan, jossa toimi suomalaisten lentokenttä. Siitä muistona vain pieni painauma, mutta kylä on säilynyt lähes muuttumattomana. Paavolainen kuvaili: ”Nurmoilan kylän harmaat ja muotopuhtaat talot ympäröivät pientä järveä tasaisin välimatkoin kuin helmet nauhassaan. Kylä ja kalmisto kuvastuivat järven pinnassa epätodellisen tyylikkäinä kuin helmet nauhassaan.” Kevyt kenttälounas päivän aikana. Nurmoilasta Prääsän kautta Petroskoihin, jossa illallinen ja majoittuminen hotelli
Onegaan. Iltakävely Paavolaisen jalanjäljillä: ” Suuret, jo hieman syksyä ennustavat iltapilvet loistavat monivärisinä Äänisen yllä. Ikkunat on avattu, ja lauha tuuli huojuttelee niiden edessä kasvavaa outoa tummanpunaista koristetattaria, mikä jälleen tuo mieleen Stalingradin rantaterassin.”

4. päivä
Sortavala, Lahdenpohja, Käkisalmi
Aamiaisen jälkeen Sortavalaan, jonka laulujuhlille Paavolainenkin osallistui. Lounas ja tutustuminen kaupungin funkkisarkkitehtuuriin ja historiaan. Mm.Seurahuoneen kabinetissa Wallenius ja Kuussaari juovuspäissään käynnistivät Ståhlbergin kyydityksen. Matka jatkuu Lahdenpohjan kautta Käkisalmeen, jossa majoittuminen ja illallinen hotelli Kexholmissa. Vaikka Paavolainen Synkän yksinpuhelun jälkeen kirjallisesti vaikeni, niin hän kuitenkin kuvatoimitti Muistojemme Käkisalmi-teoksen 1950. Hänen elämänkumppaninsa Hertta Kuusinen sanoi kyllä ymmärtävänsä Olavin Karjalakaipuun, mutta hänen aatepiirissään sellainen leimattiin revanssihengeksi.

5. päivä
Kiviniemi, Muolaa, Viipuri
Aamiainen Kexholmissa. Viipurissa lounas Pyöreässä Tornissa. Hetki aikaa ostoksille. Paluumatka Vaalimaan raja-aseman ja Helsingin kautta Tampereelle.ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Majoitus
Hotelli Repinskaja, Kuokkala
Vaatimaton hotelli Suomenlahden rannalla. Yhteensä 110 huonetta, joissa wc, suihku, tv, jääkaappi ja parveke. Ravintola, baari, sauna.
Hotelli Dlinnyj Bereg, Pitkäranta
Mukava lomakylä Dlinnyj Bereg sijaitsee Pitkärannan laidalla Laatokan rannalla.Hotellihuoneet sijaitsevat suomalaisten rakentamassa kolmikerroksisessa talossa. Huoneissa on suihku ja WC. Ruokailu lomakylän Gornitsa-kahvilassa.
Hotelli Onego Palace, Petroskoi
Moderni hotelli Äänisen rannalla. Ravintolat, kaupat, kahvilat ja nähtävyydet kävelymatkan päässä. Yhteensä 103 huonetta.
Hotelli Kexholm, Käkisalmi
Uudehko hotelli Vuoksen rannalla keskustan tuntumassa. Huoneet ovat keskenään erilaisia. Ei hissiä.


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 160 €

Bussiaikataulu

06.00 Tampere, Vanha kirkko
06.30 Valkeakoski, linja-autoasema
07.15 Hämeenlinna, Wetterhoffin tilausajopysäkki
08.45 Helsinki, Kiasman turistipysäkki
12.00 Vaalimaa, Rajahovi