Arvo Tuomisen matkassa Olavi Paavolaisen muistojen Karjala 4. - 8.9.2019

Syväsukellus Olavi Paavolaisen mielenmaisemiin Karjalankannaksella, Aunuksessa ja Äänisen rannoilla.
Matkalukemisena Synkkä yksinpuhelu.

Asiantuntijan matkassa 

Tuominen Arvo

Tuominen Arvo, Asiantuntijaopas

Toimittaja Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista. Erityisen hyv ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

• ohjelman mukaiset bussikuljetukset suomalaisella tilausajobussilla sekä kuljettajan palvelut
• ohjelman mukaiset majoitukset kahden hengen huoneessa
• ohjelman mukaiset ruokailut
• ohjelman mukaiset tutustumiskäynnit opastuksineen
• ohjelman mukaiset Arvo Tuomisen asiantuntijaopastukset matkalla
• ryhmäviisumi Suomen kansalaisille

998 €


• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 4.9.
Viipuri, Kivennapa, Raivola, Terijoki
Bussimatka Vaalimaan raja-aseman kautta Viipuriin, missä tehdään kaupunkikierros ja nautitaan lounas ravintola Espilässä. Matka jatkuu Olavi Paavolaisen lapsuuden ja luovuudenmaisemiin Kivennavalle, jossa Paavolaisen kuuluisa Vienola tuhoutui heti talvisodan alettua. Vain lampi on jäljellä. Tämän jälkeen Raivolaan, jossa Paavolainen kävi tapaamassa Edith Södergrania. Paavolainen omisti esikoisteoksensa Nykyaikaa etsimässä Södergranin rakastetulle Hagar Olssonille. Matka jatkuu edelleen Terijoen rannoille, jossa hän viimeisteli mm. Risti ja hakaristi -teoksensa. Illallinen keisarinnan hovineito Anna Vyrubovan datsassa. Yöpyminen Kuokkalassa. (L, P)

2. päivä, 5.9.
Pietari, Syväri, Kuujärvi, Aleksanteri Syväriläisen luostari, Aunus
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Pietarin läpi Syvärille ja Kuujärvelle, jossa nautitaan retkilounas. Tämän jälkeen Aleksanteri Syväriläisen luostarille ja Aunukseen. Jatkosodan aikana Paavolainen osallistui innolla Aunuksen kylien kuvaamiseen kynällään. Paavolainen myös keräsi Sakari Pälsin mukana alueelta muistoesineitä ja ikoneja kansallismuseon kokoelmiin, joissa ne ovat yhä edelleen tallessa. Majoittuminen ja illallinen Lotinapellossa. (A, L, P)

3. päivä, 6.9.
Nurmoila, Prääsä, Petroskoi (Äänislinna)
Aamiaisen jälkeen ajo Nurmoilaan, jossa toimi suomalaisten lentokenttä. Siitä muistona vain pieni painauma, mutta kylä on säilynyt lähes muuttumattomana. Paavolainen kuvaili: ”Nurmoilan kylän harmaat ja muotopuhtaat talot ympäröivät pientä järveä tasaisin välimatkoin kuin helmet nauhassaan. Kylä ja kalmisto kuvastuivat järven pinnassa epätodellisen tyylikkäinä kuin helmet nauhassaan.” Kevyt karjalainen lounas päivän aikana. Nurmoilasta Prääsän kautta Petroskoihin, jossa illallinen ja majoittuminen. Iltakävely Paavolaisen jalanjäljillä: ” Suuret, jo hieman syksyä ennustavat iltapilvet loistavat monivärisinä Äänisen yllä. Ikkunat on avattu, ja lauha tuuli huojuttelee niiden edessä kasvavaa outoa tummanpunaista koristetattaria, mikä jälleen tuo mieleen Stalingradin rantaterassin.” (A, L, P)

4. päivä, 7.9.
Sortavala, Lahdenpohja, Käkisalmi
Aamiaisen jälkeen Sortavalaan, jonka laulujuhlille Paavolainenkin osallistui. Lounas ja tutustuminen kaupungin funkkisarkkitehtuuriin ja historiaan. Mm. Seurahuoneen kabinetissa Wallenius ja Kuussaari juovuspäissään käynnistivät Ståhlbergin kyydityksen. Matka jatkuu Lahdenpohjan kautta Käkisalmeen, jossa majoittuminen ja illallinen. Vaikka Paavolainen Synkän yksinpuhelun jälkeen kirjallisesti vaikeni, niin hän kuitenkin kuvatoimitti Muistojemme Käkisalmi -teoksen 1950. Hänen elämänkumppaninsa Hertta Kuusinen sanoi kyllä ymmärtävänsä Olavin Karjalakaipuun, mutta hänen aatepiirissään sellainen leimattiin revanssihengeksi. (A, L, P)

5. päivä, 8.9.
Kiviniemi, Muolaa, Viipuri
Aamiainen. Viipurissa lounas Pyöreässä Tornissa. Hetki aikaa ostoksille. Paluumatka Vaalimaan raja-aseman ja Helsingin kautta Tampereelle. (A, L)ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Majoitus
Päivät 1-2, Hotelli Repinskaja, 1 yö. Vaatimaton hotelli Suomenlahden rannalla. Yhteensä 110 huonetta, joissa wc, suihku, tv, jääkaappi ja parveke. Ravintola, baari, sauna.
Päivät 2-3, Hotelli Staraja Sloboda, 1 yö. Uudehko keskitason turistikeskus lähellä Lotinapellon kylää. Huoneissa mukavuudet.
Päivät 3-4, Hotelli Onego Palace, 1 yö. Moderni hotelli Äänisen rannalla. Ravintolat, kaupat, kahvilat ja nähtävyydet kävelymatkan päässä. Yhteensä 103 huonetta.
Päivät 4-5, Lomakylä Tochka na karte, 1 yö. Uusi lomakylä järven rannalla muutaman kilometrin päässä Käkisalmen keskusta.


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 160 €

Bussiaikataulu

06.15 Tampere, Vanha kirkko
07.15 Hämeenlinna, Wetterhoffin tilausajopysäkki
08.30 Helsinki, Kiasman turistipysäkki
11.45 Vaalimaa, Rajahovi


Matkaehdot

PERUUTUSEHTO 1
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 100 e/hlö
- 59-36 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 35-15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 30.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen.

Matkalle tarvitaan Venäjän ryhmäviisumi ja matkustajavakuutus on pakollinen.
Puhelimitse/sähköpostitse tehtyihin varauksiin lähetämme viisumianomuskaavakkeen ja toimintaohjeet varausvahvistuksen mukana. Mikäli teette varauksen internetsivujemme kautta, saatte ohjeet täältä: www.lomalinja.fi/viisumiohjeet Viisumin hankintaan tarvittavat dokumentit on toimitettava ohjeiden mukaan viimeistään 4 viikkoa ennen matkaa.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Maat ja alueet -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.