Berliini eilen ja tänään 13.-17.5.2022

Tuskin yksikään Euroopan suurkaupunki on käynyt läpi niin valtavia mullistuksia kuin Berliini. Täydellinen tuho sodassa, Länsi-Berliiniä ympäröinyt sosialistinen komentovaltio, Yhdysvaltain organisoima piiritetyn kaupungin ilmasilta, rautaesiripun murtuminen.

Tänään Berliini on uudessa ajassa sykkivä Saksan pääkaupunki, joka ei myöskään ole kätkenyt synkkää menneisyyttään. Kari Lumikero tutustui tähän kylmän sodan polttopisteeseen jo 1960-luvulla, ja asui siellä perheineen vuodesta 1997 lähtien toistakymmentä vuotta MTV:n lähettämänä ulkomaankirjeenvaihtajana.   

Asiantuntijan matkassa 

Lumikero Kari

Lumikero Kari, asiantuntijaopas

Pitkän linjan radio- ja tv-journalisti, joka toimi MTV:n ulkomaankirjeenvaihtajana miltei 30 vuotta. Hänen pääasialliset valvonta-alueensa olivat Skandinavia ja ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

• reittilennot turistiluokassa
• majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainitussa hotellissa
• ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut
• suomenkielisen asiantuntijaoppaan opastukset

1 196 €


• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä 14.9.
Berliini

Lento Berliiniin. Ajo hotelliin. Yhteinen illallinen. (P)

2. päivä 15.9.
Plötzenseen museo

Aamupäivällä tutustuminen Plötzenseen museoon ja muistomerkkiin. Kuljetaan yleisillä kulkuneuvoilla. Vuosina 1933-1945 teloitettiin yli 2800 ihmistä kansallissosialistisen oikeuslaitoksen epäoikeudenmukaisten tuomioiden seurauksena. Huone, jossa teloitukset toteutettiin, on tänään muistotila. Yhteinen illallinen. (A,P)

3. päivä 16.9.
Maanalainen Berliini, illallisristeily Speerjoella
Tämä noin puolitoista tuntia kestävä kierros keskittyy Berliinin muurin maanalaiseen ulottuvuuteen. DDR:n "rajajärjestelmä" oli olemassa sekä maan päällä että myös maan alla. Kysymys siitä, miten pääsy tunneleiden, viemäreiden, kellareiden tai maanalaisten läpi voitaisiin estää, aiheutti Itä-Saksan rajaviranomaisille huomattavaa päänsärkyä. DDR: n johto kiinnitti suurta kiinnostusta myös Berliinin metroon. Kierros perustuu useiden vuosien tutkimukseen ja avaa epätavallisen kuvan Berliinin muurista, pakotunneleista ja kummitusasemista sekä viemärijärjestelmästä. Kierros tapahtuu maan päällä pitkin entistä rajakaistaa. Retkellä kuljetaan julkisilla kulkuneuvoilla. Illalla jatketaan yleisillä kulkuneuvoilla  Spreejoen risteilylle. Berliini näyttäytyy uudessa valossa, ja samaan aikaan kaupungista saa hyvän yleiskuvan. Illallinen. (A,P)

4. päivä 17.9.
STASI-vankila ja
jaettu Berliini
Iltapäivällä vieraillaan entisessä Stasi-vankilassa. Berlin Hohenschönhausenin muistomerkki sijaitsee DDR:n turvallisuusministeriön entisen tutkintavankilan tiloissa Berliinin koillisosassa. Nykyään vankila toimii kommunistisen valtakauden väkivaltaisuuksien muistomerkkinä. Suurin osa rakennuksista on jätetty entiseen kuntoonsa. Entiset mielipidevangit toimivat usein oppaina ja kertovat kokemuksistaan tutkintavankeudessa ja kuulusteluissa. Tutustutaan iltapäivällä tähän muistomerkkiin. Ilta vapaa. (A)

5. päivä 18.9.
Vapaapäivä Berliinissä
Aamiainen hotellissa. Kuljetus lentokentälle ja lento Helsinkiin. (A)ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki – Berliini  17.35 - 18.35 Finnair
Berliini – Helsinki 09.15.-12.05  Finnair

 


Majoitus
Hollywood Media Hotel ****, 4 yötä
Kurfürstendammin ostoskadulla sijaitseva elokuva-aiheinen hotelli. Huoneet ovat tilavia ja niissä on ilmastointi, TV ja minibaari. Hotellissa on myös oma elokuvateatteri. Cleopatra’s Spassa on suomalainen sauna ja höyrysauna.


Oheinen hotellin tähtiluokitus perustuu paikalliseen luokitukseen, joka ei ole yhtenevä kaikissa maissa. Luokitus voi antaa liian hyvän kuvan hotellista ja sen palveluista. Käytämme lisäksi Lomalinjan sanallista neliportaista luokitusta (vaatimaton - keskitasoinen – hyvätasoinen – erittäin hyvätasoinen) antaaksemme todenmukaisemman kuvan majoituksesta. Erikoismajoituksiin (mm. lodget, kotimajoitus, luostarit) luokitus ei sovellu. (Lomalinjan matkaehdot, kohta 9.1.)

Lisämaksusta
• yhden hengen huone 268 €


Matkaehdot

MATKAN MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT 1
Varausmaksu 300 €/hlö, eräpäivä 7 vrk varauksesta, nettivarauksissa heti.
Loppumaksun eräpäivä 35 vrk ennen matkaa.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 100 e/hlö
- 59-36 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 35-15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Tämän matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 15.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi.
EU-maihin riittää myös voimassaoleva poliisin myöntämä virallinen henkilökortti.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Matkustaminen -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.