Kari Lumikeron matkassa viiniä ja gastronomiaa Unkarissa 1.-5.10.2020

Erdőbénye – Eger – Budapest

Lähde mielenkiintoiselle viini- ja ruokamatkalle Unkariin! Tutustutaan historialliseen, UNESCO:n maailmanperintökohteisiinkin kuuluvaan Tokajin viinialueeseen Koillis-Unkarissa. Tokaj-viini tuli tunnetuksi Ranskan hovin kautta koko Euroopassa, ja sitä nimitettiinkin ”viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi”. Vieraillaan viinitiloilla ja käydään viininkorjuufestivaaleilla sekä tutustutaan barokkikaupunki Egeriin ja pääkaupunki Budapestiin. MTV:n pitkäaikainen kirjeenvaihtaja, uutismies Kari Lumikero asuu Unkarissa ja kertoo maan haasteista, taloudesta, historiasta ja ruoasta.

Asiantuntijan matkassa 

Lumikero Kari

Lumikero Kari, asiantuntijaopas

Pitkän linjan radio- ja tv-journalisti, joka toimi MTV:n ulkomaankirjeenvaihtajana miltei 30 vuotta. Hänen pääasialliset valvonta-alueensa olivat Skandinavia ja ...

Reviczki Gabriella

Reviczki Gabriella, asiantuntijaopas

Opiskellut Debrecenin yliopistossa unkarin ja suomen kielen ja kirjallisuuden opettajaksi sekä matkailukorkeakoulussa ekonomiksi. Hän on toiminut 14 vuotta matkaoppaana U ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

  • reittilennot turistiluokassa
  • majoitus kahden hengen huoneessa
  • ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset ja retket
  • suomenkielisen asiantuntijaoppaan palvelut koko matkan ajan

1 369 €


Ilmastokompensoi matkasi

www.hopefund.fi/kompensoimatkasi

• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 1.10.
Tokaj

Suora aamulento Budapestiin. Bussimatka kohti Tokajia, matkan aikana nautitaan kevyt lounas. Tokaj on yksi Unkarin tunnetuimmista viinialueista. Tokaj-viini tuli tunnetuksi Ranskan hovin kautta koko Euroopassa, ja sitä nimitettiin ”viinien kuninkaaksi ja kuninkaiden viiniksi”. Perinteisen makean Tokajin rinnalle on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana noussut kuiva valkoviini Furmint. Perillä majoittuminen ja vapaata aikaa vaikkapa rentoutumishetkeen hotellin kylpyläosastolla. Yhteinen tervetuloillallinen hotellissa. (L,P)

2. päivä, 2.10.
Luolakylpylä ja Disznókőn viinitila
Aamiainen hotellissa. Päivän ensimmäinen kohde on Miskolc-Tapolcan luolakylpylä. Kylpylässä on varattu sopivasti aikaa rentoutumiseen kuumien lähteiden mineraalipitoisessa vedessä. Luolakylpylän terveysvaikutteiset vedet löydettiin jo 1700-luvulla, ja vähitellen kylpylä nousi kukoistukseensa 1920-30 -luvuilla. Kokonaisuuteen kuuluu suuri kylpyluola, historiallinen pikkuluola, kaksi mineraalivesiallasta, roomalainen luola sekä tähtitaivashalli ja saunoja.

Rennon aamupäivän jälkeen matka jatkuu Tarcaliin, jossa nautitaan lounas Keltaisessa Viinitalossa. Lounaan jälkeen tutustuminen Disznókőn viinitilaan ja viininmaistajaiset. Disznókőn tila on Rákocsi-suvun perustama 1700-luvun alkupuolella. Klassista tyylisuuntaa edustava Keltainen Viinitalo valmistui 1837. Tila sijaitsee Tokajin viinialueen lounaisessa osassa ja on saanut nimensä villisian muotoisesta kivestä (disznókő). Tilalla valmistetaan makeaa Tokaj Aszúa, Late Harvestia ja myös kuivaa Tokajia. Paluu hotellille viinitilavierailun jälkeen. Illalla vieraillaan pienessä paikallisessa viinikellarissa, jossa nautitaan illallista sekä maistellaan tilan viinejä. (A,L,P)

3. päivä, 3.10.
Viininkorjuufestivaali
Aamiaisen jälkeen jatketaan kohti Tokajin kylää viininkorjuufestivaaleille. Festivaaleilla omaa aikaa viinien maisteluun ja lounastamiseen. Tämä festivaali on järjestetty vuosittain vuodesta 1932. Ohjelmaan kuuluu musiikkia, kansanpukuja sekä tietysti ruokaa ja viiniä. Festivaaliohjelman jälkeen matka jatkuu kohti Egeriä. Eger on kaunis barokkikaupunki, jota hallitsee mahtava puolustuslinna. Perillä majoittuminen ja lyhyt iltakävely kävelykaduilla. Illalla yhteinen illallinen Gál Fuzio Wine Barissa. Gálin perhe omistaa yhden Unkarin parhaimmistoon kuuluvista viinitiloista Egerissä. Viinibaarissa piipahdetaan myös pienessä Egri Bikavér-museohuoneessa. (A,P)

4. päivä, 4.10.
Eger ja Thummererin viinitila
Aamiaisen jälkeen tehdään kaupunkikierros kävellen. Kierroksen aikana nähdään Egerin tärkeimmät nähtävyydet sekä vieraillaan linnassa. Kierroksen jälkeen siirrytään bussilla lyhyen matkaa “Kauniin rouvan laaksoon”. Tämä hevosenkengän muotoinen laakso on täynnä pieniä viinikellareita, jotka on kaiverrettu osittain kallion sisään. Vieraillaan St. Andrean viinibistrossa, jossa maistellaan viinejä ja nautitaan maalaisleikkeleitä. St. Andrea on modernia teknologiaa käyttävä viinintekijä, joka tuo raikkaan tuulahduksen perinteisten viinitilojen joukkoon.

Iltapäivällä vapaa-aikaa kaupungilla. Alkuillasta lähdetään Nosvalyn kylään ja tutustutaan Thummererin viineihin sekä nautitaan illallinen. Thummerer on perhetila, joka on tuottanut laatuviinejä 25 vuoden ajan. Tilan historia ulottuu 1800-luvulle asti. Toisen maailmansodan jälkeen tila kansallistettiin ja laatutaso oli vaatimaton, kunnes kommunismin kaatumisen jälkeen tila päätyi nykyisille omistajilleen. Viiniviljelmät sijaitsevat vulkaanisilla rinteillä ja kellaritkin on kaiverrettu vulkaaniseen kallioon, jossa musta home pitää ilmaston sopivana viinin valmistukselle. (A, P)

5. päivä, 5.10.
Budapest ja kotiinpaluu
Aamiaisen jälkeen lähdetään kohti Budapestia, jossa pieni kaupunkikierros sekä kevyt lounas. Lounaan jälkeen vieraillaan yhdessä Euroopan suurimmista kauppahalleista. Vapaa-aikaa keskustan kävelykatualueella, jonka jälkeen kuljetus lentokentälle ja paluulento Suomeen. (A, L)ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Finnair
Helsinki – Budapest 09.35 – 10.55
Budapest – Helsinki 19.00 – 22.20


1.-3.10. Hotel Magita***, 2 yötä
Hotelli sijaitsee Erdőbényessä, yhdessä vanhimmista kylistä Tokaj-Hegyaljan alueella. Hotellissa ravintola ja ulkouima-allas (avoinna sään salliessa), sauna, spa-osasto, keilarata sekä ilmainen WiFi. Huoneissa ilmastointi, TV, minibaari, puhelin ja hiustenkuivaaja. Hotellissa voi istuskella aurinkoterassilla tai kellaribaarissa kahvin tai viinilasillisen kanssa.

 3.-5.10. Hotel Eger & Park****, 2 yötä
Egerin barokkikaupungin keskustassa sijaitseva hotelli. Hotellissa on ravintola, baari, keilarata, pelihuone sekä matkamuistomyymälä. Spa-osastolla useita altaita ja saunoja sekä suolahuone. Eger-siiven huoneet on uusittu vuonna 2013. Kaikissa huoneissa ilmastointi, TV, minibaari, puhelin ja hiustenkuivaaja.

 


Oheinen hotellin tähtiluokitus perustuu paikalliseen luokitukseen, joka ei ole yhtenevä kaikissa maissa. Luokitus voi antaa liian hyvän kuvan hotellista ja sen palveluista. Käytämme lisäksi Lomalinjan sanallista neliportaista luokitusta (vaatimaton - keskitasoinen – hyvätasoinen – erittäin hyvätasoinen) antaaksemme todenmukaisemman kuvan majoituksesta. Erikoismajoituksiin (mm. lodget, kotimajoitus, luostarit) luokitus ei sovellu. (Lomalinjan matkaehdot, kohta 9.1.)

Lisämaksusta
• yhden hengen huone 160 €


Matkaehdot

MATKAN MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT 1
Varausmaksu 300 €/hlö, eräpäivä 7 vrk varauksesta, nettivarauksissa heti.
Loppumaksun eräpäivä 35 vrk ennen matkaa.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 100 e/hlö
- 59-36 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 35-15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Tämän matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 15.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi tai voimassa oleva poliisin myöntämä virallinen henkilökortti.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Matkustaminen -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.