Lutherin ja Bachin jalanjäljillä Keski-Saksassa 23.-27.8.2018

Eisleben (retki) – Erfurt (2 yötä) – Eisenach (retki) – Leipzig (1 yö) – Wittenberg (1 yö) – Berliini (retki)

Matkan kaupunkikohteet kertovat koskettavasti Martti Lutherin sekä säveltäjamestari J.S.Bachin elämästä ja samalla päästään nauttimaan kesäisistä, viehättävistä Keski-Saksan maisemista. 2017 tuli kuluneeksi 500 vuotta, kun Luther julkaisi 95 teesiä Wittenbergin pikkukaupungissa anekauppaa vastaan, Luther-kaupungit esittäytyvät nyt vierailijoille saneerattuina uudessa loistossa. Leipzigissa kuullaan Bachin musiikkia Tuomaankirkossa. Matkan yksi kohokohdista on vierailu Thüringenin metsäalueen reunalla kohoavassa keskiaikaisessa Wartburgin linnassa.

Asiantuntijan matkassa 

Busse-Lunkka Terttu

Busse-Lunkka Terttu, Asiantuntijaopas

Hampurissa 70-luvulta alkaen asunut matkailualan ammattilainen, joka on opiskellut saksan kieltä ja historiaa Helsingin ja Hampurin yliopistoissa. ...

Riekkinen Wille

Riekkinen Wille, Matkanjohtaja

Emerituspiispa Wille Riekkinen on suomalainen teologi, joka toimi vuodesta 1996 vuoteen 2012 Kuopion hiippakunnan piispana. Riekkinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1966 ja vä ...

Asiakkaamme suosittelevat

Loistava matka, hyvä ja huolellinen opas Terttu B. Matkan johdossa maailman hauskin ja viisain piispa emeritus Ville Riekkinen. Ensiluokkainen ryhmä, todella kympin matka! Hotellit hyvää tasoa, ateriat maittavia.Jospa pääsisi saman joukkueen kanssa toistekin... - Pirjo

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

• reittilennot turistiluokassa
• majoitukset kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa hotelleissa
• ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset ja retket
• asiantuntijaoppaan ja matkanjohtajan palvelut ja opastukset

1 398 €


• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 23.8.
Eisleben ja Erfurt
Aamulento Helsingistä Berliiniin, missä bussi ja paikallinen suomenkielinen asiantuntijaopas ovat ryhmää vastassa. Bussimatka Luther-kaupunki Eislebeniin. Matkan varrella omatoiminen lounastauko. Eislebenissä merkittäviä vierailukohteita ovat Lutherin syntymä- ja kuolintalo, jotka on listattu Unescon maailmanperintökohteiksi. Tutustumiskierroksen aikana pidetään tauko ja nautitaan yhteiset iltapäiväkahvit. Eislebenistä matka jatkuu kohti Thüringenin osavaltion pääkaupunkia Erfurtia, mistä löytyvät Lutherin uskonopin juuret. Luther opiskeli kaupungin kuuluisassa yliopistossa ja eli munkkina augustinolaisluostarissa. Majoittuminen keskustahotelliin. Yhteinen illallinen hotellissa. (Kahvit, P)

2. päivä, 24.8.
Wartburgin linna ja Eisenach
Aamiaisen jälkeen noin tunnin ajomatka Eisenachiin. Thüringenin metsäalueiden reunalla sijaitsevan pikkukaupungin yläpuolella kohoaa Unescon kulttuuriperintölistalle lukeutuva Wartburgin linna. Wartburgista on tullut vuosisatojen kuluessa luterilaisten pyhiinvaelluskohde, sillä piilovankina täällä oleskellessaan Martti Luther loi Saksan kirjakielen Uuden testamentin käännöksellään. Linnakierroksella tutustutaan keskiaikaisen linnan palatsiin, museoon ja  nähdään myös Lutherstube, alkuperäisenä säilynyt Lutherin työhuone piilovankeuden aikana. Yhteinen lounas nautitaan Wartburgin linnahotellin ravintolassa, minkä jälkeen vierailukohteena on Eisenachin Bach-museo. Museokierroksen yhteydessä saadaan nauttia musiikkituokiosta Bachin aikaisilla instrumenteilla. Iltapäivällä paluu takaisin Erfurtiin ja tutustuminen augustinolaisluostariin, missä Luther eli munkkina. Opastetulla kierroksella nähdään mm. luostarin kirkko ja Lutherin aikainen munkkikammio. Luostarikierroksen jälkeen on ohjelmassa kävelykierros Erfurtin historiallisessa keskustassa, jolloin nähdään kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin lukeutuva Kauppiaitten silta, Krämerbrücke. Vapaa ilta Erfurtissa. (A, L)

3. päivä
Leipzig, Tuomaankirkko ja motetti, 25.8.
Aamiaisen jälkeen vierailu Erfurtin tuomiokirkkomäellä, jonka jälkeen matka jatkuu Leipzigiin (ajoaika noin kaksi tuntia). Leipzig on merkittävä klassisen musiikin kaupunki, joka yhdistetään Bachin ohella lukuisiin musiikin suuriin nimiin. Lyhyt tutustumiskierros bussilla ja lounas Saksan vanhimmassa ravintola-kahvilassa Zum Arabischen Coffe Baum. Ravintolan kantavieraita ovat olleet mm. Robert Schumann, Richard Wagner ja Johann Sebastian Bach. Päivän kohokohta on osallistuminen jokaviikkoiseen motettiesitykseen Tuomaankirkossa. Majoittuminen keskustahotelliin Leipzigissa. (A, L)

4. päivä
Wittenberg, 26.8.
Aamiainen hotellissa ja lähtö Leipzigista tunnin ajomatkan päähän Luther-kaupunki Wittenbergiin, missä Martti Luther vietti elämästään 35 vuotta. Historiallisen pääkadun varrelle levittäytyvä vanhakaupunki on kauniisti saneerattu. Ensimmäinen vierailukohde on Lutherhaus, entinen augustinolaisluostari, myöhemmin Lutherin perheen koti ja nykyään maailman suurin reformaatiota, sen vaikutusta ja Lutherin elämäntyötä käsittelevä museo. Lutherhausin ulkoseinässä nähdään myös muistolaatta Mikael Agricolasta, joka opiskeli Wittenbergissä Lutherin aikaan. Museovierailun jälkeen kävelykierros, jolloin nähdään Philipp Melanchtonin talo, Kaupunginkirkko ja Linnankirkko, missä entisen pääoven kohdalle 1858 valmistunut pronssinen teesiovi muistuttaa Lutherin teesien julkaisemisesta. Muita nähtävyyksiä ovat entinen yliopistorakennus Leucorea, taidemaalari Lucas Cranachin talo sekä historiallinen tori ja raatihuone sekä Lutherin ja Melanchtonin patsaat torilla. Kävelykierroksen aikana pidetään tauko, jolloin mahdollisuus omatoimiseen lounaaseen. Iltapäivällä majoittuminen keskustahotelliin Wittenbergissä. Päivän päättää yhteinen illallinen hotellissa.
(A, P)

5. päivä
Berliini, 27.8.
Aamiaisen jälkeen vajaan kahden tunnin ajo Berliiniin, missä kohteena on kuuluisa Museosaari. Tutustumiskierros Neues Museum -museossa, joka tunnetaan merkittävistä egyptiläisistä kokoelmista. Tärkein nähtävyys on Nefertitin rintakuva. Museokierroksen jälkeen suomenkielinen paikallisopas johdattelee sekä läntisen että itäisen Berliinin merkittävimpien nähtävyksien pariin kuten Brandenburgin portti, Holokausti monumentti, Unter den Linden -bulevardi, liittokanslerin kansliarakennus ja hallintokortteli, Valtiopäivätalo, Gendarmenmarkt, Potsdamer Platz, Siegessäule, Keisari Wilhelmin muistokirkko, Kurfürstendamm jne. Kaupunkikierroksen aikana pidetään tauko ja nautitaan yhteinen lounas. Aikataulusta riippuen vapaata aikaa katsastaa Berliinin ostosmahdollisuuksia ennen ajoa Berlin-Tegelin lentokentälle, mistä paluu iltalennolla Helsinkiin. (A, L)ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki – Berliini 07.50 – 08.45 Finnair
Berliini – Helsinki 19.20 – 22.10 Finnair


Hotellit
Radisson Blu Erfurt****, Erfurt
Hyvätasoinen keskustahotelli, jossa on 282 pelkistetysti sisustettua huonetta, joissa on Sat-TV, WLAN, radio, puhelin, minibaari ja vedenkeitin. Kylpyhuoneissa on suihku, wc ja hiustenkuivaaja. Tallelokero vastaanotossa. Hotellissa on  sauna ja kuntosali, ravintola, bistro/ kahvila sekä baari. Huoneissa on kokolattiamatot.
Radisson Blu Hotel Leipzig****, Leipzig 
Erittäin hyvätasoinen 214 huoneen hotelli kaupungin keskustassa. Huoneissa on TV, puhelin, radio, minibaari, tallelokero, ilmastointi ja internet-yhteys. Kylpyhuoneissa suihku, WC ja hiustenkuivaaja. Hotellissa on kuntosali, ravintola ja baari. Huoneissa on kokolattiamatot.
Best Western Hotel Stadtpalais****, Wittenberg
Erittäin hyvätasoinen 78 huoneen hotelli kaupungin keskustassa, Lutherhausin vieressä. Huoneissa Sat-TV, puhelin, minibaari, tallelokero ja WLAN. Kylpyhuoneissa suihku, wc ja hiustenkuivaaja. Hotellissa on pieni spa-osasto, ravintola ja aulabaari. Huoneissa kokolattiamatot.


Oheinen hotellin tähtiluokitus perustuu paikalliseen luokitukseen, joka ei ole yhtenevä kaikissa maissa. Luokitus voi antaa liian hyvän kuvan hotellista ja sen palveluista. Käytämme lisäksi Lomalinjan sanallista neliportaista luokitusta (vaatimaton - keskitasoinen – hyvätasoinen – erittäin hyvätasoinen) antaaksemme todenmukaisemman kuvan majoituksesta. Erikoismajoituksiin (mm. lodget, kotimajoitus, luostarit) luokitus ei sovellu. (Lomalinjan matkaehdot, kohta 9.1.)

Lisämaksusta
• yhden hengen huone 165 €
• ruokajuomat ja Saksassa yleiset palvelurahat


Peruutusehto

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 59 - 31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50% matkan hinnasta
- 30 - 15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja (Yleiset valmismatkaehdot ja Lomalinjan lisä- ja erityisehdot). 1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja.

 


Erityishuomiot

Tämän matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 15.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi. 
EU-maihin riittää myös voimassaoleva poliisin myöntämä virallinen henkilökortti.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Maat ja alueet -otsikon alta sivulta www.formin.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.