Temppeliherrojen Portugali 4.10.-12.10.2023

Matka temppeliherrojen jalanjäljille!

Nähdään keskiaikaisia pikkukaupunkeja ja kyliä, linnoja, luostareita ja puutarhoja sekä nautitaan Portugalin maukkaasta ruokakulttuurista ja viineistä. Matkareitti kulkee upeissa maisemissa ja matkan aikana majoitutaan kolmessa kohteessa: Tomarissa, Castelo Brancossa ja Palmelassa. Matkalla asiantuntijaluennoitsija Virpi Hämeen-Anttilan kolme luentoa temppeliherrojen historiasta.

Asiantuntijan matkassa 

Hämeen-Anttila Virpi

Hämeen-Anttila Virpi, asiantuntijaopas

Kirjailija, kääntäjä ja Etelä-Aasian kirjallisuuden tutkija Helsingin yliopistossa. Suosittu esitelmöijä, jonka monipuolisuus ja pitkäaikain ...

Hakala Pasi

Hakala Pasi, asiantuntijaopas

Matkailualan ammattilainen, joka on asunut Espanjassa yli 20 vuotta. Erityisesti kasvit, historia ja arkkitehtuuri ovat lähellä Pasin sydäntä. Pasin matkassa p& ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

  • Finnairin reittilennot turistiluokassa
  • majoitus kahden hengen huoneessa
  • ohjelman mukaiset kuljetukset ja retket
  • ohjelman mukaiset ateriat
  • suomalaisten asiantuntijaoppaiden palvelut

2 498 €

 


• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 4.10.
Lento Helsingistä, ajo Tomariin, temppeliherrojen ja myöhemmin Kristuksen ritarikunnan pääpaikkaan. Majoittuminen.

2. päivä, 5.10.
Tomar ja Kristuksen luostari, luento

Aamiaisen jälkeen Virpi Hämeen-Anttilan luento temppeliherrojen historiasta - myytit ja totuus. Luennon jälkeen tutustutaan Tomarin päänähtävyyteen, Kristuksen luostariin (Convento del Cristo) ja sitä ympäröivään linnaan. Linnoitus sijaitsee kukkulalla vanhankaupungin yläpuolella metsän ympäröimänä. Luostari on kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 1983. Luostarilinnoituksen historia ulottuu 1100-luvulle, jolloin Portugalin kuningas Alfonso I pyysi kristittyjä temppeliritareita Portugaliin auttamaan taistelussa maureja vastaan (reconquista). Vastineeksi taisteluavusta ritarit saivat maata maurien valtakunnan rajalta. Tälle maalle syntyi Tomarin kaupunki, jonne Kristuksen luostari ja linnoitus rakennettiin kristittyjen turvaksi. Linnasta tuli myöhemmin koko Portugalin temppeliherrojen päämaja. Vierailun jälkeen aikaa omatoimiselle lounaalle ja omalle ohjelmalle. Yhteinen illallinen paikallisessa ravintolassa. (A, P)

3. päivä, 6.10.
Óbidos
Lähtö aamiaisen jälkeen viehättävä keskiaikaiseen pikkukaupunkiin, jonka valkoiseksi maalattuja taloja koristavat värikkäät ikkunanpielet ja ruusuistutukset seinustoilla. Muurien suojiin rakennettu kaupunki on säilynyt samanlaisena vuosisatoja. Óbidoksen linna oli osa temppeliherrojen puolustuslinjaa Keski-Portugalissa reconquistan aikana. Lounaan jälkeen kävelykierros Óbidoksessa ennen ajoa Tomariin.  Majoittuminen ja illallinen hotellissa. (A, L, P)

4.päivä, 7.10.
Linnoituksia ja puutarhoja, luento

Matka jatkuu Tomarista kohti Almourolin linnaa (n. 30 min ajomatka), joka on Portugalin näyttävimpiä. Linna oli paikallaan jo vuonna 1129, kun kristityt valloittivat alueen. Muiden Tejojoen varrella sijainneiden linnojen tavoin myös Almourolin linna siirrettiin temppeliherrojen suurmestari Gualdim Paisin haltuun, jonka alaisuudessa linna rakennettiin uudelleen suojaamaan uuden valtakunnan eteläistä rajaa. Reconquistan aikana Almourol oli osa temppeliritareiden hallitsemaa puolustuslinjaa taistelussa pohjoisafrikkalaisia maureja vastaan. Nykyisin linna on merkittävimpiä temppeliherrojen historiaa ja heidän vaikutusvaltaansa edustavia monumentteja Portugalissa. Almourolin linna sijaitsee pienellä Tejojoen saarella lyhyen lauttamatkan päässä. Vierailun jälkeen on aikaa kahvitauolle ennen ajoa Castelo Brancoon (n. 1 h), jossa vapaa-aikaa omatoimiselle lounaalle. Ennen majoittumista hotelliin vieraillaan 1200-luvun alussa rakennetussa temppeliherrojen linnoituksessa sekä Jardim do Paçossa, episkopaalisen palatsin upeassa puutarhassa. Linnoitus on kaupungin korkein kohta. Kaupunki perustettiin linnoituksen juurelle ja nimettiin sen mukaan. Illalla Virpi Hämeen-Anttilan luento - temppeliherrojen linnojen arkkitehtuuri ja historia. Illallinen hotellilla. (A, P)

4. päivä, 8.10.
Belmonte ja Sortelha

Aamiaisen jälkeen ajetaan historialliseen Belmonten kylään (n. 1 h). Belmonte tunnetaan muun muassa tutkimusmatkailija Pedro Álvares Cabralin syntymäpaikkana. Cabralia pidetään eurooppalaisena Brasilian löytäjänä. Belmonte on myös vanha juutalaiskaupunki ja edelleen maan suurimman juutalaisyhteisön koti. Tutustutaan Belmonten nähtävyyksiin, jonka jälkeen vapaa-aikaa omatoimiselle lounaalle. Iltapäivällä vieraillaan lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevassa pienessä Sortelhan kylässä. Keskiaikaisen ulkonäkönsä säilyttänyt Sortelha on Portugalin vanhimpia ja kauneimpia kyliä. Sen linna on rakennettu vaikeapääsyiseen paikkaan kalliojyrkänteelle 760 metrin korkeuteen, mikä oli hyödyllistä puolustuslinjan ylläpitämisen kannalta. Linna oli temppeliritareiden käytössä 1100-luvun puolenvälin aikoihin. Paluu Castelo Brancoon ja yhteinen illallinen. (A, P)

5. päivä, 9.10.
Portugalin ja Espanjan rajalla

Aamiaisen jälkeen lähdetään tutustumaan yhteen Portugalin kauneimmista alueista. Tämä Espanjan rajalla oleva alue tunnetaan portugaliksi nimellä Raia. Aikoinaan köyhä ja lähes autiomaata muistuttava raja-alue säilyi pitkään koskemattomana. Nykyisin alueella on pieniä kyliä ja poikkeuksellisia maisemia valtavine vanhoine korkkipuineen ja oliivitarhoineen. Vieraillaan temppeliherrojen historian kannalta tärkeissä Monsanton, Penha Garcian ja Idanha a Velhan kauniissa kylissä, joissa talot, linnat ja sillat on rakennettu kalkkikivestä ja graniitista. Omatoiminen lounas Monsantossa, jonka linnan temppeliherrat rakensivat 1100-luvun loppupuolella suurmestari Gualdim Paisin johdolla. Paluu Castelo Brancoon ja yhteinen illallinen. (A, P)

6. päivä, 10.10.
Dornesin torni

Aamiaisen jälkeen jatketaan Castelo Brancosta etelään Zêzerejoen varrella sijaitsevaan kauniiseen Dornesin kaupunkiin, josta on upeat näkymät joelle. Dornes on kuuluisa tornistaan, jonka temppeliherrat rakennuttivat. Pohjaltaan viisikulmion muotoinen torni toimi vartiotornina ja alueen puolustuslinnakkeena reconquistan aikana. Nykyisin torni on alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä. Vapaa-aikaa lounaalle. Dornesista jatketaan edelleen etelän suuntaan Palmelaan. Majoittuminen ainutlaatuiseen hotelliin, joka on kunnostettu Palmelan linnan luostarisiipeen. Serra da Arrabida -vuoristoon kuuluvalla kukkulalla sijaitsevasta hotellista on upeat näkymät vuoristoon ja ympärillä oleville viinitarhoille sekä Tajo- ja Sadojoille. Illallinen linnahotellissa. (A, P)

7. päivä, 11.10.
Palmelan linna ja viinitilavierailu, luento

Aamiaisen jälkeen Virpi Hämeen-Anttilan kolmas luento temppeliherroista. Kävelykierros Palmelan linnassa, joka on myös vanhoja temppeliherrojen puolustuslinnoituksia. Linnan sijainti vuoristossa teki siitä strategisesti merkittävän. Bussikierroksella tutustutaan Arrábidan alueeseen ja käydään Sesimbran kalastajakylässä. Azeitãossa pysähdytään viinitilavierailulla ja maistellaan paikallisia viinejä. Illaksi palataan Palmelaan. Yhteinen illallinen linnahotellissa. (A, P)


8. päivä, 12.10.
Aamiainen hotellissa. Vapaata aikaa, josta suora lento Helsinkiin.ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki - Lissabon  12:50 - 15:40 Finnair
Lissabon - Helsinki  16:35 - 23.15 Finnair

 


Hotellit
Tomar, 3 yötä: Hotel dos Templários
Tomarin historiallisessa keskustassa sijaitseva hyvätasoinen hotelli. Hotellissa ravintola ja baari, sisä- ja ulkouima-allas sekä kuntosali ja spa. Huoneissa oma parveke kaupunkinäkymällä, televisio, minibaari, hiustenkuivain ja ilmainen WiFi.

Castelo Branco, 3 yötä: Hotel Tryp Colina do Castelo
Lähellä Castelo Brancon keskustaa sijaitseva hyvätasoinen hotelli, josta upeat näkymät kaupunkiin. Hotellissa ravintola ja baari sekä kuntosali ja sisäuima-allas. Huoneissa televisio, minibaari, hiustenkuivain ja ilmainen WiFi.

Palmela, 2 yötä: Pousada Castelo Palmela
Korkeatasoinen hotelli, joka on kunnostettu Palmelan linnan entisen luostarin tiloihin. Hotellista on upeat näkymät Serra da Arrabida -vuoristoon. Hotellissa on ravintola. Huoneissa keskuslämmitys, minibaari, tallelokero, televisio ja hiustenkuivain. Ilmainen WiFi.


Lisämaksusta
• yhden hengen huone 380 €


Matkaehdot

MATKAN MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT 1
Varausmaksu 300 €/hlö, eräpäivä 7 vrk varauksesta, nettivarauksissa heti.
Loppumaksun eräpäivä 35 vrk ennen matkaa.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 100 e/hlö
- 59-36 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 35-15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 25.

Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi tai EU-maihin riittää myös voimassaoleva poliisin myöntämä virallinen henkilökortti.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Matkustaminen -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.