Elohopeakerhon syysmatka Albaniaan 28.10.-4.11.2020

Länsi–Balkanilla sijaitseva Albania tarjoaa jylhien vuoristojen, hienojen rantamaisemien ja kuvauksellisten vuoristokylien lisäksi mielenkiintoista historiaa ja upeita nähtävyyksiä. Pääkaupunki Tirana on sekoitus vanhaa sosialistista ja balkanilaista arkkitehtuuria, jolle ympäröivät vuoret antavat hienon kehyksen. Matkalla tutustumme maan pääkaupunkiin Tiranaan, rannikkokaupunki Durresiin sekä moniin historiallisiin kohteisiin, kuten keskiaikaiseen Krujaan, muinaisten illyrialaisten perustamaan Shkodraan, Korcan idylliseen pikkukaupunkiin ja Balkanin suurimman järven Ohridin maisemiin Pogradecin pikkukaupungissa. Teemme myös päivän retken Unescon kulttuuriperintölistan kohteeseen Beratiin, joka on maan tärkein matkailukohde. Lopuksi maistelemme maan tunnetuinta juomaa, Kantina Skenderbeun valmistamaa moniaromista brandya.

Tervetuloa mukaan nauttimaan kauniista maisemista, mielenkiintoisesta historiasta sekä albanialaisen keittiön herkuista!

Asiantuntijan matkassa 

Huhtala Liisa

Huhtala Liisa, asiantuntijaopas

Matkailun ammattilainen, jonka lähes 40-vuotisen uran aikana erityisalueiksi ovat muodostuneet Istanbul ja ottomaanisulttaanien historia, Keski-Aasian kulttuurit ja Intian suu ...

Lukijamatka

Tampereen OP Elohopeakerho

Tampereen OP Elohopeakerho

Elohopeakerho on yksi Tampereen Seudun Osuuspankin omistajajäseneduista. Se on kerho, johon voivat liittyä pankin yli 55-vuotiaat omistajajäsenet. Kerhon suosio kasv ...

Lomalinjan matkassa saat enemmän:

• bussikuljetukset Tampere - Helsinki - Tampere
• Turkish Airlinesin reittilennot turistiluokassa
• ohjelman mukaiset hotelliyöpymiset kahden hengen huoneissa
• ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset ja retket
• ruokajuomana illallisella kaksi lasia viiniä/olutta, lounailla mineraalivesi tai olut
• paikallisoppaan palvelut
• Liisa Huhtalan opas- ja matkanjohtajapalvelut
• Elohopeakerhon matkaisäntä mukana koko matkan ajan

1 695 €


Ilmastokompensoi matkasi

www.hopefund.fi/kompensoimatkasi

• Sinulle tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä on direktiivissä (EU) 2015/2302 tarkoitettu matkapaketti.
• Näin ollen sinuun sovelletaan kaikkia matkapaketteja koskevia EU-oikeuksia. Lomalinja Oy on täysin vastuussa koko matkapaketin asianmukaisesta toteuttamisesta.
• Lisäksi Lomalinja Oy on hankkinut lainsäädännössä edellytetyn suojan palauttaakseen maksusi ja, jos kuljetus sisältyy matkapakettiin, turvatakseen paluukuljetuksesi siltä varalta, että Lomalinjasta tulee maksukyvytön.
• Lisätietoja direktiivin (EU) 2015/2302 mukaisista tärkeimmistä oikeuksista www.lomalinja.fi/lomalinjanmatkaehdot

1. päivä, 28.10.
Helsinki – Tirana
Bussimatka Tampereelta Helsinkiin ja Turkish Airlinesin reittilento Istanbulin kautta Tiranaan. Paikallinen opas on ryhmää vastassa. Siirtyminen tilausbussiin ja kuljetus Tiranan keskustaan hotelli Rogneriin. Majoittuminen ja illallinen. (P)

2. päivä, 29.10.
Tirana ja Dajt-vuori
Aamiaisen jälkeen lähdemme kävellen tutustumaan värikkääseen Ishmjoen rannalla sijaitsevaan pääkaupunkiin Tiranaan. Kaupungin sydän on Skanderbeg-aukio, jonka keskiössä on maan kansallissankarin ratsastajapatsas ja aukion laidalla kansallismuseo, jossa saamme tietoa maan pitkästä historiasta antiikista nykypäivään. Museossa on mm. Äiti Teresan Paviljonki, jossa kerrotaan hänen hyväntekeväisyystyöstään. Kommunistisen Terrorismin paviljongissa esitellään vuoteen 1990 kestäneen kommunismidiktatuurin tapahtumia. Kävelyretken aikana saamme yleiskuvan kaupungin keskustasta bulevardeineen ja hallintorakennuksineen. Aamupäivän päätteeksi lähdemme bussilla n. 20 min ajomatkan päähän Dajt-vuorelle. Nousemme gondolilla maisemia katsellen vuoren huipulla sijaitsevaan kansallispuistoon. Dajt on Albanian korkein vuori, 1613 metriä korkea. Nautimme lounaan maisemaravintolassa kansallisista herkuista ja avautuvista näköaloista nauttien. Ennen hotelliin paluuta käymme vielä katsomassa Enver Hoxhan hallinnon aikana valtaeliitin turvaksi rakennettua bunkkeria. Tässä nykyisin BunkArt1 -nimisessä suuressa bunkkerissa on esillä mielenkiintoinen näyttely Hoxhan stalinistisen hirmuhallinnon ajoista. Lisäksi tiloissa esitellään albanialaista nykytaidetta. Ilta vapaa omatoimiseen tutustumiseen Tiranassa. (A,L)

3. päivä, 30.10.
Shkodran linnoitus ja Kruja
Aamiainen hotellissa. Päivän retki suuntautuu Shkodran historialliseen kaupunkiin. Kaupunki on kuuluisa Razafan linnoituksesta, josta avautuu hieno näköala alas kaupunkiin, jonka idyllisen kävelykadun rakennuksissa on nähtävissä venetsialaista vaikutusta. Lounas paikallisessa ravintolassa. Matka jatkuu lounaan jälkeen Krujan kuvaukselliseen pikkukaupunkiin. Krujassa sijaitsee Albanian kansallissankarin, vuonna 1468 kuolleen Gjergj Kastriot Skanderbegin linnoitusmuseo. Krujassa on myös basaari, jonka tarjontaan ehdimme tutustua ennen paluutamme Tiranaan. Ilta vapaa omatoimiseen tutustumiseen Tiranassa. Päivän ajomatka noin 225 km, noin 3,5 tuntia. (A,L)

4. päivä, 31.10.
Korca, Pogradec ja Ohrid-järvi
Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat ja lähdemme noin 170 km:n päähän kohti Korcan vanhaa kaupunkia. Kaupungin rakennuksissa on hieman ranskalaista tyyliä, monet kutsuvatkin Korcaa Albanian pikku Pariisiksi. Korcassa sijaitsee Albanian suurin ortodoksinen kirkko, Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Kaupungin keskiaikaisen taiteen museossa on merkittävä bysanttilaisten ikonien kokoelma. Käymme myös perinteisellä torilla ja basaarissa, jossa tavara on vaihtanut omistajaa ottomaanien ajoista lähtien yli 500 vuoden ajan. Korcasta jatkamme Pogradecin kaupunkiin, joka sijaitsee Ohrid-järven rannalla aivan Makedonian rajan läheisyydessä. Nautimme lounaan ja tutustumme iltapäivällä Drilonin kauniiseen puistoon ennen lähtöämme Durresin satamakaupunkiin, missä majoitumme illansuussa. Päivän ajomatkat noin 395 km, noin 6 tuntia. (A,L)

5. päivä, 1.11.
Durres
Aamiaisen jälkeen tutustumiskierros Durresin kaupungissa, joka perustettiin kreikkalaisten siirtokunnaksi jo 600-luvulla eKr. Se oli tärkeä kauppa– ja varuskuntakaupunki roomalaisella ajalla. Roomalaiset perustivat 100-luvulla mahtavan, tuohon aikaan Balkanin suurimman amfiteatterin, jonka rauniot näemme kierroksellamme. Lounaan jälkeen paluu hotelliin ja iltapäivällä vapaata aikaa omatoimiseen tutustumiseen Durresissa. (A,L)

6. päivä, 2.11.
Berat
Aamiaisen jälkeen suuntaamme Beratin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 95 km päässä Durresista. Osumjoen varrella sijaitseva Berat on Unescon kulttuuriperintölistan kohde. Kaupungin ainutlaatuinen arkkitehtuuri heijastelee vuosituhansien aikana valtaa pitäneiden kansojen ja eri uskontojen piirteitä. Linnoituskukkula ja vanha keskusta ovat hyvin säilyneet ja todistavat kaupungin vaurasta menneisyyttä käsityöläisten ja kaupan keskuksena. Tutustumme linnoituksen alueeseen ja sen kauniisiin, hyvin säilyneisiin kirkkoihin. Linnoituksen alueella on myös Onufrin museo, jossa on merkittävä yli 170 arvokkaan kirkollisen esineen kokoelma. Lounas Beratissa retkipäivän aikana. Iltapäivällä paluu Durresiin. Päivän ajomatkat noin 200 km. (A,L)

7. päivä, 3.11.
Kantina Skanderbeg
Aamiainen ja lähtö tutustumiskäynnille Kantina Skanderbeg -”konjakkitehtaaseen”, jossa tutustumme tämän Albanian tunnetuimman alkoholijuoman valmistukseen. Tilaisuus maistella tätä arvostettua juomaa pikkusuolaisen kanssa. Mahdollisuus myös ostaa tätä aromikasta brandya vaikkapa tuliaiseksi. Loppupäivä aikaa ostoksiin tai lepäilyyn, yhteinen illallinen. (A,P)

8. päivä, 4.11.
Kotimatka
Varhainen aamiainen. Kuljetus lentoasemalle, josta Turkish Airlinesin lento Istanbulin kautta Helsinkiin. Bussikuljetus lähtöpaikkakunnille. (A)ateriakoodit: A – aamiainen, L – lounas, P – päivällinen, PH – puolihoito, TH – täysihoito, AI – all inclusive

Lentoaikataulu (sitoumuksetta)
Helsinki – Istanbul 12.40 - 16.10 Turkish Airlines
Istanbul – Tirana 19.20 - 20.00 Turkish Airlines
Tirana – Istanbul 09.20 – 12.00 Turkish Airlines
Istanbul – Helsinki 14.40 – 18.05 Turkish Airlines


Hotellit

Hotel Rogner*****, Tirana
Tasokas hotelli keskeisellä paikalla pääkadun varrella. Hotellissa on ravintola, baari, ilmainen WiFi. Huoneissa ilmastointi, televisio, minibaari. Siisti kylpyhuone. Puutarha, jossa myös uima-allas.

Hotel and Spa Brilliant****
Hyvätaosinen hotelli noin 20 min ajomatkan päässä Durresin keskustasta, Golamin rannalla. Hotellissa on ravintola, baari, uima-allas ja oma ranta tuoleineen. Palveluihin kuuluu myös rahanvaihto, ilmainen WiFi kaikissa tiloissa, 24h-vastaanotto ja huonepalvelu.

 


Oheinen hotellin tähtiluokitus perustuu paikalliseen luokitukseen, joka ei ole yhtenevä kaikissa maissa. Luokitus voi antaa liian hyvän kuvan hotellista ja sen palveluista. Käytämme lisäksi Lomalinjan sanallista neliportaista luokitusta (vaatimaton - keskitasoinen – hyvätasoinen – erittäin hyvätasoinen) antaaksemme todenmukaisemman kuvan majoituksesta. Erikoismajoituksiin (mm. lodget, kotimajoitus, luostarit) luokitus ei sovellu. (Lomalinjan matkaehdot, kohta 9.1.)

Lisämaksusta 
• yhden hengen huone 335 €


Matkaehdot

MATKAN MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT 2
Varausmaksu 300 €/hlö, eräpäivä 7 vrk varauksesta, nettivarauksissa heti.
Loppumaksun eräpäivä 60 vrk ennen matkaa.

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 60 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokulu 200 e/hlö
- 59 - 45 vrk ennen matkan alkua, pidätetään varausmaksu
- 44 - 31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 25% matkan hinnasta
- 30 - 15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75% matkan hinnasta
- 14 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Matkojen tiedot ja hinta perustuvat tämän hetken tilanteeseen ja voivat muuttua. Ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa lomalinja.fi –sivuiltamme tai toimistoistamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Tarvittaessa annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Lomalinjan matkaehtoja (yhdistelmä Yleisiä matkapakettiehtoja (YME) ja Lomalinjan lisä- ja erityisehtoja).


Erityishuomiot

Matkan hinta perustuu euroon.

Ryhmän minimikoko 15.

Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Passin tulee olla voimassa vielä kolme kuukautta matkan jälkeen.

Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Kehotamme hankkimaan matkustajavakuutuksen jo matkavarauksen yhteydessä. Tarkistakaa, että vakuutusturva on riittävä ja kattaa yllättävät sairastumiset ja tapaturmat sekä mahdollisen sairaskuljetuksen Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi saatte ajankohtaiset tiedot lomakohteenne terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Perusrokotuksina suosittelemme jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksia sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotuksia. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Lomamaanne matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydätte Matkustaminen -otsikon alta sivulta www.um.fi. Sivuilla on myös lomakohdettanne lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.