Heinä-elokuun tunnelmia musiikkimatkoilla

Heinä-elokuun tunnelmia musiikkimatkoilla

Kategoria: Asiantuntijaoppaat Kulttuurimatka Musiikkimatka
Lisätty: syyskuu 11, 2013

Savonlinnan Oopperajuhlat on suomalaisen kulttuurikesän peruskallioita.  Viime vuonna sata vuotta täyttäneen festivaalin lumo kiehtoo vuodesta toiseen ja Olavinlinna on aina kiinnostava kohde yleisölle. Musiikki soi siellä uljaasti ja mahtavan näyttämön tapahtumat avautuvat eteemme. Verdin ja Wagnerin 200-vuotisjuhlavuosi antoi oman lisänsä tunnelmaan. Ylpeinä voimme viettää aikaa Savonlinnassa ja nauttia tietysti myös  Olavinlinnan ulkopuolisesta elämästä, joka tarjoaa todella nautintoja kaikille aisteille. Järvisuomen helmi, Savonlinna ympäristöineen, siinä monta valttikorttia.

Oli ilo taas tavata Lomalinjan kulttuurimatkalaisia Savonlinnassa ja virittää heitä oopperatunnelmaan.  Yhteinen matka ja taide-elämys. Siinä virikkeitä keskustelulle, arvioinneille, mielipiteen vapaudelle. Näistä asioista koostuu niin moni voimia antava elämys, joita on hyvä muistella syksyn ja talven mittaan ja samalla suunnitella jo seuraavaa kesää.

Olavinlinna_Aarno_Cronvall Savonlinnan_Oopperajuhlat_2013

Muutama viikko Savonlinnan jälkeen Veronassa. Mahtava Arena di Verona oopperanäyttämönä. Yleisöä eri puolilta maailmaa n. 18 000! Illan pimetessä ennen esitystä sytytettiin kynttilöitä, valokyniä, näytettiin kännykkävaloja ym. Yhteisöllisyys oli taas käsinkosketeltavaa. Yleisö eli sametinpehmeässä illassa mukana ja kun esitys alkoi, keskityttiin lavan tapahtumiin.

Veronassa vietettiin festivaalin 100-vuotisjuhlaa ja samalla Verdin 200-vuotissyntymän juhlaa. Aida, Rigoletto, Nabucco.  Traagisia tarinoita, lumoavan kaunista musiikkia, historiallinen ympäristö. Retket Rigoletton Herttuan palatsiin Mantovassa ja Verdin kotiin Bussetossa kruunasivat oopperaelämyksen. Romeon ja Julian kaupunki eli kiihkeimmillään. En voi edes kuvitella kuinka paljon vieraita  tässä pienehkössä kaupungissa oli. Katujen ja kujien äänet, valtava kielten sekoitus, hehkuva lämpö, eri rotujen kirjo, italialainen jäätelö, muotikaupat, kylmä valkoviini, ravintoloiden ruokalistojen houkuttelevat otsikot. Iästä riippumatta käsi kädessä piazzoilla, kujilla, kaduilla. Romeon ja Julian romantiikka rohkaisi näyttämään avoimemmin tunteitaan.

Veronan_Arena_Aarno_Cronvall Verona_Piazza_Bra_Aarno_Cronvall

Lomalinjan ryhmät  elivät, näkivät ja kokivat. Yhteisöllisyys oli hyvä tunne. Olimme taas kaikki nauttimassa samoista asioista kunkin persoonallisen vivahteen ja painotuksen mukaan. Milanon kautta tyytyväisinä kotiin. Muistot ja elämykset mielessä.

Hyvää alkavaa syyskautta!

Aarno Cronvall